Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виконавчий збір нарахують із суми заборгованості з аліментів

22 серпня 2018, 11:43
2319
0
Автор:
Реклама

Мін'юст продовжує розпочату роботу із захисту прав дітей на належне утримання.

Низку важливих змін внесено до Інструкції з організації примусового виконання рішень наказом Міністерства від 2 серпня 2018 року № 2522/5.

Змінами уточнено порядок стягнення виконавчого збору, зокрема і за виконавчими документами про стягнення аліментів.

Засади стягнення виконавчого збору прописано в Законі про виконавче провадження.

Про стягнення з боржника виконавчого збору та його розмір державний виконавець зазначає в постанові про відкриття виконавчого провадження.

Виконавчий збір стягується з боржника на підставі постанови про його стягнення, де вказуються розмір і порядок стягнення нарахованого виконавчого збору.

Постанову про стягнення виконавчого збору держвиконавець виносить одночасно з постановою про відкриття виконавчого провадження (крім виконавчих документів про стягнення аліментів) і не пізніше наступного робочого дня після її винесення направляє сторонам виконавчого провадження.

Якщо рішення про стягнення коштів було виконано боржником частково до винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, виконавчий збір стягується із суми, яку не було сплачено боржником до його відкриття.

За виконавчим документом про стягнення аліментів у разі, якщо розмір заборгованості боржника перевищує суму відповідних платежів за дванадцять місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання, держвиконавець зобов'язаний нарахувати виконавчий збір із суми заборгованості зі сплати аліментів.

Виконавчий збір нараховується із суми заборгованості, визначеної в розрахунку заборгованості зі сплати аліментів.

Надалі якщо боржник прострочив щомісячний аліментний платіж, нарахування виконавчого збору здійснюється держвиконавцем щомісяця.

Не пізніше наступного робочого дня з дня погашення в повному обсязі заборгованості зі сплати аліментів, повернення виконавчого документа стягувачу, закінчення виконавчого провадження з підстав, передбачених Законом, держвиконавець на підставі розрахунку нарахування виконавчого збору виносить постанову про його стягнення.

Виконання постанови про стягнення виконавчого збору здійснюється за рахунок стягнутих з боржника коштів за умови відсутності заборгованості зі сплати аліментів.

Держвиконавець зобов'язаний відкрити виконавчого провадження за постановою про стягнення виконавчого збору не пізніше наступного робочого дня з дня її реєстрації в автоматизованій системі виконавчого провадження.

Розмір стягнутого виконавчого збору держвиконавець зазначає у виконавчому документі.

В Інструкцію з організації примусового виконання рішень введено форму Розрахунку нарахування виконавчого збору, який обчислюватиметься держвиконавцем в автоматизованій системі виконавчого провадження і долучатиметься до матеріалів виконавчого провадження.

Наказ набирає чинності 28 серпня 2018 року одночасно із Законом № 2475-VIII щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання, яким передбачено, що:

- за перевищення строку самостійного вивезення дитини за кордон передбачено штраф;

- органи опіки регулярно контролюватимуть цільове використання аліментів;

- із серпня дитину можна буде самовільно вивезти на місяць за кордон;

- аліменти почнуть визначати виходячи з витрат батьків.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини