Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Україні хочуть легалізувати "чорне старательство"

5 лютого 2015, 09:25
2624
3
Реклама

У парламенті під № 2013 зареєстрований проект Закону про старательську діяльність. Автори проекту - депутати від БПП і Народного фронту.

Пропонується врегулювати громадські стосунки, які знаходяться в "тіні", але фактично існують у сфері здобичі, використання і реалізації корисних копалини.

У проекті говориться, що старатель - це фізичне особа-підприємець, яке відповідає встановленим вимогам, зокрема, внесений в реєстр старателів.

Видобуток корисних копалин, згідно з проектом, допускається старательськими артілями і особистою працею старателів, виключно не промисловим способомна родовищах корисних копалини промислового значення або їх окремих ділянках, по дозволу органу місцевого самоврядування. За видачу дозвільного посвідчення стягується плата (встановлюється відповідною облрадою), воно видається на строк до 3-х років.

Передбачається, що старательська діяльність здійснюватиметься з дотриманням вимог земельного і екологічного законодавства. Здобуті старателем або артіллю корисні копалини підлягають реалізації через товарні біржі.

Варто відмітити, що словники дають єдине значення слова "старатель" - це той, хто займається кустарною здобиччю золота; золотошукач. При цьому в законопроекті старательство поширюється на усі корисні копалини, а якщо бути точніше - мається на увазі передусім вугілля, адже на Донбасі активно займаються його незаконною здобиччю. Таких нелегальних добувачів називають "чорними старателями"оскільки вугілля - це так зване "чорне золото". Чи виправдана така гра слів в законодавчому акті - вирішувати Верховній Раді.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини