Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці висвітлили особливості оподаткування виплат за кредитними договорами

Реклама

Фахівці Головного управління ДПС в Одеській області навели деякі питання та відповіді на них, що стосуються кредитних договорів.

Чи виникне податок на доходи нерезидента з джерелом їх походження з України при виплаті товариством сум по кредитному договору поручителю нерезиденту: при сплаті відсотків за кредит? при сплаті тіла кредиту?

Дохід, який виплачується нерезиденту згідно з договором поруки як компенсація сплачених процентів за кредит, наданий банком-нерезидентом, оподатковується відповідно до підпункту 141.4.2 пункту 141.4 статті 141 Кодексу під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародного договору з країною резиденції особи, на користь якої здійснюється виплата. Сплата тіла кредиту на користь нерезидента не є об'єктом оподаткування податком на доходи нерезидента відповідно до підпункту 141.4.2 пункту 141.4 статті 141 Кодексу.

Чи підлягають оподаткуванню процентні доходи нерезидента, які фактично не виплачуються нерезиденту, а зараховуються у рахунок збільшення статутного капіталу?

Доходи нерезидента із джерелом їх походження з України у вигляді процентів підлягають оподаткуванню незалежно від способу їх виплати, у тому числі шляхом зарахування у рахунок збільшення статутного капіталу. При цьому податок з доходів нерезидента у вигляді процентів сплачується під час зарахування зустрічної однорідної вимоги.

Детальніше про це можна дізнатися в інформаційному листі № 5/2024 «Огляд запитів* платників податків на отримання індивідуальних податкових консультацій у сфері міжнародного оподаткування».

Як уникнути помилок при укладанні договорів? Новий функціонал CONTRACTUM у LIGA360 укаже на помилки автоматично. А ще він виділить найбільш значущі пункти для перевірки - суми, реквізити та ін. Дізнавайтеся деталі за посиланням.

Читайте також:

Податківці оновили план-графік перевірок фізичних осіб на 2024 рік

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини