Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують зміни до Цивільного кодексу в частині захисту прав власності добросовісного набувача

Реклама

Народні депутати О. Салійчук, О. Аліксійчук та інші зареєстрували у Верховній Раді проєкт Закону № 11233 «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо захисту прав власності добросовісного набувача».

Метою проєкту його ініціатори визначили посилення правових засад захисту прав власності добросовісного набувача шляхом визначення випадків, коли майно не може бути витребувано від добросовісного набувача, а також захисту права власності від порушень, не пов'язаних із позбавленням володіння.

Змінами до статей 388, 391 та до розділу «Прикінцеві та перехідні положення» Цивільного кодексу передбачено посилити правові засади охорони та захисту прав та інтересів добросовісного набувача.

Положеннями проєкту Закону передбачається, що майно не може бути витребувано від добросовісного набувача у разі, якщо:

  • воно було продане в порядку, встановленому для виконання судових рішень;

    • воно було продане такому набувачеві на електронному аукціоні в порядку, встановленому для приватизації державного та комунального майна;

      • з дати проведення реєстрації права власності першого набувача на державне або комунальне нерухоме майно, незалежно від виду такого майна, минуло більше 5 років;

        • з дати передачі першому набувачеві у власність державного або комунального рухомого або нерухомого майна, щодо якого на момент такої передачі чинним законодавством не передбачалась державна реєстрація правочину або реєстрація права власності, минуло більше 5 років.

        Дії органу державної влади або місцевого самоврядування щодо розпорядження майном презюмуються як правомірні та перший набувач (добросовісний набувач) не зобов'язаний вчиняти будь-яких дій щодо перевірки дотримання таким органом процедур щодо погодження або схвалення правочинів іншими органами державної влади або місцевого самоврядування.

        У проєкті запропоновано, щоб ці положення застосовувалися до цивільних відносин, що виникли починаючи з 1 грудня 1991 року.

        Попередьте незаконні дії з об'єктами нерухомості та діяльність "чорних реєстраторів". Налаштуйте моніторинг в SMS-Маяк та отримуйте сповіщення про будь-які дії щодо майна компанії. Деталі за посиланням.

        Читайте також:

        Українцям можуть заборонити відмовнятись від спадщини до повної виплати боргів спадкодавця в межах вартості майна

        Залиште коментар
        Увійдіть щоб залишити коментар
        Увійти

        Схожі новини