Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На штраф за невиконання зобов'язання не нараховуються індекс інфляції і 3 % річних

Реклама

Вищий господарський суд доповнив лист з правовими позиціями, висловленими при перегляді господарських суперечок. Так, в постанові № 905/909/13-г роз'яснено, що рішення суду про стягнення штрафу не перетворює останній на грошове зобов'язання, а тому до відповідних правовідносин не застосовується відповідальність у вигляді індексу інфляції і 3 % річних.

Крім того, в постановлени № 905/5223/13 суд вказав, що виплати Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і профзахворювань за договором особистого соцстрахування у разі настання страхового випадку не є збитком, і відповідно Фонд не є особою, що відшкодувала шкоду, заподіяну іншою особою, а тому не придбаває право зворотної вимоги до винного.

При розгляді справ про банкрутство слід пам'ятати, що вимоги управління Пенсійного фонду, заявлені потім введення ліквідаційної процедури, не мають характеру поточних. Адже під час ліквідаційної процедури не виникає яких-небудь нових зобов'язань, які можуть бути заявлені в порядку Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом" (постанови № 6/108-09, № 5021/321/12).

У свою чергу, укладаючи договір оренди комунальної землі, орган місцевого самоврядування при передачі сільгоспділянок зобов'язаний провести земельні торги. Їх непроведення є порушенням господарської компетенції при укладенні такого виду договорів (постанова №13/17/5022-675/2012).

У постанові № 911/27/25/13-г роз'яснено, що договір про надання послуг як джерело матеріального права у вирішенні суперечки підлягає застосуванню в повному об'ємі, якщо в нім сторони визначили акт прийому-передачі виконаних робіт істотним елементом встановлених між ними правовідносин.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини