Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР дозволила узаконити за спрощеною процедурою будинки, побудовані до 5.08.1992

15 квітня 2014, 17:45
5710
8
Реклама

Сьогодні ВР 263 голосами прийняла Законяким врегулювала питання оформлення прав власності на об'єкти нерухомого майна, закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року (законопроект № 2252 нардепа В. Ничипоренко).

Ст.19 Закону про держреєстрацію речових прав на нерухомість доповнена положенням, згідно з яким для здійснення державної реєстрації прав власності з наступною видачею відповідного свідоцтва про право власності на об'єкти, розташовані на територіях сільських рад, які закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року, індивідуальні (садибні житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, проведення технічної інвентаризації не потрібно.

Документом, який замінює технічний паспорт у разі його відсутності, являється виписка з похозяйственной книгияка надається виконавчим органом сільських рад (у разі, якщо такий орган не створений - сельскимпредседателем) або відповідною архівною установою.

Для здійснення держреєстрації прав власності вказаних об'єктів нерухомості документами, що засвідчують речові права на земельні ділянки під такими об'єктами, можуть також вважатися рішення відповідної сільради про передачу (наданні) земельної ділянки в користування або власність.

Держреєстрація прав власності з наступною видачею відповідного свідоцтва про право власності на об'єкти, закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року, індивідуальні (садибні житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, і на які раніше не здійснювалася держреєстрація прав власності, для осіб, за якими закріплені особові рахунки в похозяйственных книгах відповідних сільських рад, здійснюється на підставі поданого заяви і виписки з вказаної книги, наданої виконавчим органом сільрад (у разі, якщо такий орган не створений - сільським головою) або що відповідає архівною установою, а також інших документів, визначених в порядку держреєстрації прав на нерухоме майно і їх обтяжень.

Порядок і умови прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва уперше були встановлені постановою Кабміну від 5 серпня 1992 року № 449. Отже, питання про придбання права власності на приватні житлові будинки з господарськими будівлями і спорудами, які побудовані до 5 серпня 1992 року, не врегульований на рівні закону. Між тим, в різних регіонах України, а особливо в сільській місцевості, знаходиться багато таких будинків - існують вони тільки фактично, але не юридично.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини