Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судді КСУ звинуватили ВР і Генпрокуратуру в порушенні гарантій незалежності суддів

12 березня 2014, 12:44
208
1
Реклама

12 березня 2014 р. на зборах суддів Конституційного Суду України прийнято звернення до Верховної Ради України відносно Постанови ВР "Про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду України присяги судді" від 24 лютого 2014 № 775 - VII.

Нагадаємо, з цього приводу судді КСУ вже зверталися до Раді суддів і Генпрокуратурі, Конституційному Суду РФ. Крім того, до Суду з приводу конституційності Постанови ВР про звільнення суддів КСУ звернулася В. Лутковская.

Постановою № 775 - VII 5 суддів Конституційного Суду було звільнено за порушення присяги, відносно 7 суддів Верховною Радою України запропоновано і. о. Президента України і з'їзду суддів, що їх призначили, звільнити їх за порушення присяги судді, а Генпрокуратурі - збудити карне виробництво за фактом ухвалення Рішення КСУ від 30.09.2010 р. № 20-рп/2010 і притягнути усіх винних осіб до відповідальності (позачерговий з'їзд суддівна якому буде розглянуто питання звільнення суддів КСУ, відбудеться 11 квітня 2014 р.).

У виконання вказаної Постанови Генпрокуратура почала карне виробництво за фактом прийняття суддями КСУ вказаного Рішення за ознаками карного злочину, передбаченого ч. 2 ст. 375 УК ("Винесення суддями свідомо неправосудного рішення").

Такі дії парламенту і Генеральної прокуратури не відповідають приписам ст. 126 Конституцій України, яка встановлює, що незалежність і недоторканість суддів гарантується Конституцією і законами України. Вплив на суддів будь-яким способом забороняється. Крім того, вказана Постанова парламенту і дії ГПУ не узгоджуються і з положеннями ст. 27 і 28 Закону "Про Конституційний Суд України", згідно з якими судді КСУ при здійсненні своїх повноважень незалежні і підкоряються тільки Конституції України і керуються цим законом, іншими законами України і не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в КСУ і в його колегіях, за винятком відповідальності за образу або наклеп при розгляді справ, ухваленні рішень і дачі укладень КСУ.

"...чинення конституційного правосуддя в умовах дії на них, посягання на їх незалежний статус і погрози карного переслідування майже усього діючого складу Конституційного Суду України і деяких суддів у відставці підриває авторитет Суду і робить неможливим прийняття ним об'єктивних, беспристрастных рішень, що спричинить неприйняття суспільством рішень КСУ як легітимних"- сказано в зверненні.

Судді Конституційного Суду звертаються до Верховної Ради з проханням створити умови для належної роботи Суду, зокрема шляхом зміни Постанови № 775 - VII відповідно до вимог Конституції. Це забезпечить невідкладне ухвалення законних рішень КСУ, які забезпечать правову основу для врегулювання напруженої ситуації в Україні.

Джерело: КСУ.

Нагадаємо, по словах А. Турчинова, завтра в парламенті повинен розглядатися питання про призначення суддів КСУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини