Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Документ тижня : Порядок розгляду органами Миндоходов скарг по сплаті ЕСВ

3 жовтня 2013, 14:35
704
0
Автор:
Реклама

Новий орган адміністрування - новий документ

З 1 жовтня 2013 р. Миндоходов займається адмініструванням ЕСВ. Разом з новою функцією Міністерства почали діяти цілий ряд підзаконних нормативно-правових актів, спрямованих на активне впровадження нових правил обліку єдиного соціального внеску. Одним з таких документів є і Порядок розгляди органами прибутків і зборів скарг на вимоги про сплату недоїмки по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і на рішення про нарахування пені і накладення штрафу від 09.09.2013 р. № 452 (детальніше про документ читайте в новині ЮРЛИГИ "Миндоходов визначилося, як розглядатиме скарги по сплаті ЕСВ").

"Як відомо, у рамках дії адміністративної реформи адміністрування ЕСВ передане в сферу компетенції органів Міністерства прибутків і зборів. Процедура адміністрування при цьому передбачає контроль за правильністю нарахування, повнотою і своєчасністю внесення до відповідних бюджетів податків, зборів і інших обов'язкових платежів. Оскільки в процесі ведення господарської діяльності у платників податків може виникати заборгованість по сплаті своїх зобов'язань, Миндоходов був затверджений відповідний порядок розгляду скарг на вимоги про сплату недоїмки по ЕСВ і на рішення про нарахування пені і накладення штрафу, передбачених в ст. 25 Закону про ЕСВ"- відмічає консультант по податках юридичної фірми ILF Надія Ильяшова.

Надія Ильяшова

Згідно з положеннями Порядку скаржник має право звернутися в органи Миндоходов з попередньою/повторною скаргою на їх неправомірні дії, а також відповідно до умов, вказаних в документі, здійснити оскарження в суді вимоги/рішення про нарахування пені і накладення штрафу. При цьому Порядок № 452 детально описує процедуру подачі таких скарг з переліком органів Міністерства і терміни такого розгляду.

Відповідаючи на питання ЮРЛИГИ про нові особливості подібної процедури розгляду скарг, юристи одностайны в одному: норми Положення № 452 багато в чому "повторюють" раніше діючий порядок оскарження. Як відмічає пані Ильяшова, незважаючи на усі нібито позитивні нововведення Близько № 452, він мало чим відрізняється від загального порядку подачі і розгляду органами ДПС скарг платників податківзатвердженого наказом Мінфіну від 19.11.2012 р. № 1203. Згоден з цим твердженням і адвокат АФ "Грамацкий і партнери" Ігор Реутов. Пан Реутов заявляє, що, як і слід було чекати, Порядок № 452 викладений у дусі раніше діючого наказу Мінфіну № 1203. І, як резюмує адвокат, механізми подачі і розгляду Миндоходов скарг, встановлені обома документами, дуже схожі.

Ігор Реутов

У зв'язку з цим ми уточнили у експертів, які ж зміни містить в собі новий документ і як його "нові положення" можуть вплинути на діяльність платників ЕСВ.

Процедура оскарження : важливі моменти

Н. Ильяшова відмічає, що, як і раніше Положення № 1203, Порядок № 452 передбачає дворівневу процедуру оскарження податкових вимог. Так, в документі вказано, що у випадку якщо скаржник вважає, що орган прибутків і зборів неправильно визначив суму недоїмки або прийняв рішення про накладення штрафу і нарахування пеніце суперечить законодавству про загальнообов'язкове державне соціальне страхування або виходить за межі його компетенції, встановленої законом, такий скаржник має право оскаржити податкову вимогу і рішення про нарахування пені і накладення штрафу, а також подати первинну скаргу у відповідне головне управління Миндоходов в АР Крим, області, містах Києві і Севастополі.

Якщо головні управління Миндоходов в АР Крим, областях, містах Києві і Севастополі направляють скаржникові рішення про повне або часткове незадоволення його скарги, такий скаржник має право звернутися впродовж 10 календарних днів, що йдуть за днем отримання відповіді, з повторною скаргою в Миндоходов.

Відмітимо, що 10-денний термін подачі скарги, встановлений ч. 4 ст. 25 Закону про ЕСВ, продубльований і в порядку № 452. "Орган прибутків і зборів розглядає скаргу впродовж 30 календарних днів, внаслідок чого приймає одно з можливих рішень : залишити скаргу без задоволення, відмінити вимогу або рішення в частині, відмінити вимогу або рішення повністю, направити скаргу на новий розгляд або залишити скаргу без розгляду (п. 4.4 Порядку). У тому разі якщо орган прибутків і зборів у встановлений термін не направив платникові податків своє рішення, скарга вважається повністю задоволеною"- нагадує адвокат АФ "Грамацкий і партнери".

Крім того, Положення № 452 передбачає закріплення за Миндоходов права на можливе збільшення зобов'язань платників податків за результатами розгляду скарги (п. 4.6 Порядку).

"При цьому у разі збільшення органом Миндоходов що підлягають сплаті суми ЕСВ, пені і штрафів або суми недоїмки раніше спрямовані податкові вимоги або рішення не відгукуються, а на суму збільшення органом Миндоходов спрямовується окрема вимога про сплату недоїмки або рішення про нарахування пені, накладення штрафу"- роз'яснює пані Ильяшова. Таким чином, на її думку, якщо розцінювати цей пункт як попередження, виходить, що у разі представлення скарги в органи Миндоходов і розгляди її по суті виникає ризик заплатити суму зобов'язань більшу, ніж та, яка оскаржиться.

"З метою мінімізації цього ризику при отриманні податкової вимоги про сплату недоїмки по ЕСВ або рішення про нарахування пені і накладення штрафу можна рекомендувати платникам податків поводитися із скаргою не в органи Миндоходов, а до суду, тим більше що така можливість передбачена самим Порядком"- рекомендує консультант по податках юридичної фірми ILF.

Вимоги до реквізитів скарги : теорія і практика

Як резюмує пан И. Реутов, в нормах Близько № 452 уточнені деякі деталі, раніше не передбачені в Положенні № 1203.

"Порядок № 452 встановлює, що до обов'язкових реквізитів скарги відноситься код ЄДРПОУ (для юрособ) або реєстраційний номер облікової картки платника (для фізособи) податків, тоді як Положення № 1203 таких вимог до скарги не пред'являло. При цьому Порядок, на відміну від Положення № 1203, прямо не встановлює необхідність вказівки в скарзі місцезнаходження (місця проживання) заявника. Проте буде помилкою вважати, що місцезнаходження (місце проживання) заявника не є обов'язковим реквізитом скарги, т. до. при його відсутності орган прибутків і зборів з посиланням на положення ст. 8 Закону "Про звернення громадян", вказівки місцезнаходження (місця проживання) заявника, що встановлюють необхідність, в зверненні, залишає скаргу без розгляду (п. 2.5 Близько № 452)"- інформує адвокат.

Більше того, на думку И. Реутова, Порядок № 452на відміну від Положення № 1203, не містить прямих вимог про необхідність вказівки в скарзі обгрунтування незгоди платника податків з обжалуемым вимогою (рішенням), а також даних про подачу скарги у вищестоящий орган Миндоходов (при повторній скарзі).

Адвокат відмічає, що Порядок № 452 визначає необхідність такого повідомлення в якості окремого обов'язку платника податків, прямо не пов'язаної з подачею скарги, не встановлюючи, проте, наслідків такого неповідомлення.

Крім того, якщо Положення № 1203 не обумовлює списку документів, якими заявник може обгрунтовувати свої вимоги, надаючи таким чином заявникові право самостійно вирішувати, які документи слід залучити до скарги, то Порядок № 452 встановив перелік документів, що свідчать, на думку Миндоходов, про неправильне нарахування сум недоїмки або ухвалення рішення про накладення штрафу. До таких документів Порядок № 452 відносить наступні: акт перевірки платника єдиного внеску, вимога, рішення про нарахування пені і накладення штрафу, інші документи (розрахунки), на підставі яких визначена сума єдиного внеску, зауваження і пояснення, якщо вони були подані платником податків, а також виводи органів прибутків і зборів відносно таких зауважень і пояснень.

У свою чергу, Н. Ильяшова звертає увагу на те, що платникам податків необхідно стежити, щоб оформлення скарги відповідало вимогам п. 1.5 Порядку, інакше їх скарги органами Миндоходов розглядатися не будуть".

Ви можете ознайомитися з аналітичними матеріалами і консультаціями по даній і іншим тематикам, безкоштовно встановивши на тест систему ЛІГА :ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини