Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суддям знову нагадають, що не можна занадто довго розглядати справи

11 вересня 2013, 17:50
240
5
Реклама

Як завжди, засідання ради суддів загальних судів почалося з розгляду кадрових питань, а саме - надання рекомендацій суддям для Вищої ради юстиції для призначення їх на адміністративні посади. У числі рекомендованих кандидатів виявилися також 2 члени ради суддів : Мірошник Юрій Миколайович (на посаду заступник голови апеляційного суду Рівненської області) і Отрош Інна Олексеевна (на посаду голови Печерського районного суду м. Києва).

Кандидати на адміністративні посади відмічали, що особливого приросту виправдувальних вироків після набуття чинності нового КПК не спостерігається. Як і раніше, турбують занадто маленькі суми, передбачені у бюджеті для судової влади, а також надзвичайно низька зарплата працівників апарату суду. Деякі незручності доставляє розташування одного суду в різних приміщеннях, які іноді розкидані по усьому населеному пункту.

Також на порядку денному було питання відносно практики застосування нового КПК, проте, у зв'язку із складністю питання його розгляд вирішено було доки відкласти.

До логічного завершення наближається вирішення питання із заміною металевих обгороджувань для засуджених на обгороджування з органічного скла. Нагадаємоце питання було підняте у зверненні голови апеляційного суду м. Києва, який вказав на той факт, що у нас немає єдиного підходу до цього загородження, - у кожного суду по-різному. Так, за словами заступника голови Державної судової адміністрації Зеновия Холоднюкавже підготовлені зміни в державні будівельні нормиякі днями мають бути погоджені Минрегионбудом. Тобто, нормативне регулювання цього питання буде закінчено вже до кінця вересня, а до кінця цього року було обіцяно встановити загородження із скла в усіх місцевих міських судах. Середніх розмірів обгороджування розраховане на 5 -7 чоловік і коштує близько 40-45 тис. грн. В Києві такі обгороджування є в усіх судах, за винятком Шевченківського і Голосіївського судів.

Ще одна проблема - цей розгляд справ не в терміни. Деякі випадки Інна Отрош називає просто волаючими. Так, є справи, розгляд яких постійно переноситься, триває по декілька років, часто суддя призначає розгляд такої справи то на період власної відпустки, то на вихідні, що є неприпустимим.

Крім того, причинами такого затягування розгляду справ є:

- неукомплектований штат судів;

- нез'явлення в судове засідання прокурорів і адвокатів;

- підсудних, які знаходяться під вартою, не доставляють в зал судового засідання;

- невиконання приводів та ін.

Крім того, варто враховувати, чим неякісний працюють органи досудового розслідування, в т. ч. не призначають експертизи та ін., тим більше часу доводиться витрачати судді.

Питання з термінами рада суддів загальних судів планує тримати на контролі, а суддів чекає ряд рекомендацій на цю тему.

Відмітимо, що за інформацією заступника ГСА вирішено питання з Менским районним судом Чернігівської області, в якому найближчим часом адекватно запрацює система відеоконференцзв'язку, що актуально у зв'язку з близьким розташуванням цього суду і відповідної колонії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини