Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк роз'яснив свою постанову про обмеження готівкових розрахунків

21 серпня 2013, 11:40
3625
1
Автор:
Реклама

Нацбанк в листі від 16.08.2013 р. № 11-116/2874/10064 розповів про особливості застосування вимог постанови Правління НБУ від 06.06.2013 р. № 210.

Зокрема, НБУ звертає увагу на те, що згідно з вимогами постанови № 210 готівкових розрахунків між фізособою і підприємством (підприємцем) за товари (роботи, послуги) не повинні перевищувати 150000 гривен. Фізособи між собою по договорах купівлі-продажу, підметом нотаріальному посвідченню, можуть розраховуватися готівкою в розмірі не більше 150000 гривен. Відмічено також, що гранична сума розрахунків готівкою підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня залишається незмінній і складає 10000 гривен.

Крім того, Положенням про ведення касових операцій в національній валюті в Україні (у редакції з 01.09.2013 р.) визначено, що якщо готівкові платежі між підприємствами (підприємцями) і між підприємствами (підприємцями) і фізособами протягом одного дня по одним або декількох платіжних документах перевищують граничну суму, то вони проводяться виключно у безготівковій формі через банки чи небанківські фінансові установи, які у встановленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку.

При цьому кількість підприємств (підприємців) і фізосіб, з якими здійснюються розрахунки, впродовж дня не обмежується.

Розрахунки за товари (роботи, послуги), вартість яких перевищує 150000 гривен, здійснюються фізособами у безготівковому порядку із застосуванням платіжних інструментів які використовуються для ініціації перекладів, а також шляхом внесення готівки для подальшого безготівкового зарахування засобів на поточні рахунки юрособ, фізосіб-підприємців - одержувачів засобів.

У свою чергу, згідно із законодавством розрахунки фізосіб між собою по договорах купівлі-продажу, підметом нотаріальному посвідченню в розмірі понад 150000 гривен, можуть здійснюватися, зокрема, шляхом:

- переказу коштів з поточного рахунку фізособи на поточний рахунок іншої фізособи;

- внесення і переказу коштів на окремий поточний рахунок нотаріуса, який відкривається на балансовому рахунку 2622 "Засоби в розрахунках фізичних осіб";

- відкриття вкладного (депозитного) рахунку на ім'я іншої фізособи на інших умовах їх повернення;

- застосування акредитивної форми розрахунків (покритого і безвідкличного акредитиву).

Крім того, НБУ нагадує, що дотримання обмежень відносно суми готівкових розрахунків з фізособами, встановлених постановою № 210, з 01.09.2013 р. є обов'язковим при проведенні будь-яких розрахунків за участю фізосіб незалежно від дати укладення договору, по якому вони здійснюються.

Таким чином, на думку финрегулятора, внесені зміни спрямовані на зменшення об'ємів готівки в обороті, залучення засобів в економіку держави, активізацію безготівкових розрахунків і детінізацію економіки.

Також НБУ помітив, що відкриття окремих поточних рахунків нотаріусів здійснюється в порядку, передбаченому пунктом 4.6 глав 4 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків в національній і іноземних валютах.

Нагадаємо, що з 1 вересня набуває чинності постанова Правління НБУ № 210, яким вводяться обмеження готівкових розрахунків.

Читайте також:

Змінений перелік документів, необхідних для відкриття банківського рахунку

Нацбанк роз'яснив, чому електронні гроші не можуть бути прирівняні до статусу грошової одиниці України

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини