Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адмінсуди не можуть дозволяти затримувати іноземців у зв'язку з їх видворенням з України,- ВАСУ

22 липня 2013, 09:04
144
0
Автор:
Реклама

Згідно ч. 1 ст. 30 Закону від 22 вересня 2011 № 3773 - VI "Про правовий статус іноземців і осіб без громадянства" постанова адмінсуду є основою для примусового видворення іноземців і осіб без громадянства з України. Для цього центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері міграції, органи охорони державного кордону (відносно іноземців і осіб без громадянства, затриманих ними в межах контрольованих пограничних районів при спробі або після незаконного перетину державного кордону України) або органи СБУ звертаються до адміністративного суду з відповідним позовом.

У разі задоволення адміністративного позову (ч.2 ст. 162 КАС) суд може прийняти постанову про примусове видворення іноземця або особи без громадянства за межі України. Відносно розгляду позовних вимог про затримання іноземця або особи без громадянства, то звертається увага на те, що відповідно до абз. 3 ч. 2 ст. 162 КАС суд за позовом суб'єкта владних повноважень може прийняти іншу постанову у випадках, встановлених законом. Проте КАС і інші закони України не надають право цим суб'єктам владних повноважень на звернення до адміністративного суду з позовом про затримання іноземця або особи без громадянства, і тому адміністративний суд позбавлений компетенції розглядати такий позов.

Таким чином, у разі подачі позову суб'єктами владних повноважень з вимогами про затримання іноземця або особи без громадянства адміністративний суд повинен відповідно до п.1 ч. 1 ст. 109 КАС відмовити у відкритті виробництва у адміністративній справі або згідно п. 1 ч.1 ст. 157 КАС припинити провадження у справі.

Крім того, відзначається, що положення постанови Пленуму ВАСУ від 25 червня 2009 № 1 "Про судову практику розгляду суперечок відносно статусу біженця, видворення іноземця або особи без громадянства з України і суперечок, пов'язаних з перебуванням іноземця і особи без громадянства в Україні" відносно розгляду і рішення адміністративними судами справ з позовними вимогами про затримання іноземців і осіб без громадянства у зв'язку з їх примусовим видворенням, враховуючи зміни законодавства, обліку при здійсненні правосуддя не підлягають.

Також читайте наш судовий дайджестознайомтеся з рішенням КСУ відносно Закону "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань". Крім того, нагадаємо, раніше ВАСУ видав інформаційне лист відносно оскарження дії органів казначейства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини