Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений Закон про трансфертне ціноутворення

5 липня 2013, 09:50
365
0
Автор:
Реклама

Учора Верховна Рада України ухвалила Закон про внесення змін до Податкового кодексу України відносно трансфертного ціноутворення (проект № 2515)яким вводиться механізм податкового контролю за трансфертним ціноутворенням, заснований на принципі "витягнутої руки". Цей проект викликав неоднозначну оцінку з боку професійного співтовариства - з одного боку відомство Олександра Клименко (розробники) наполягало на швидкому прийнятті документу, а ось юристи побоюються того, як застосовуватимуться окремі норми Закону в українських реаліях.

Нагадаємо, неодноразово висловлювалася думка відносно того, що ряд положень слідує допрацювати. Зокрема, виключити вимогу про надання у складі звітності первинних документів по контрольованих операціях усіма платниками податків; ввести правила трансфертного ціноутворення для цілей податку на прибуток і податку на додану вартість одночасно, з моменту набуття чинності Закону.

Крім того, юристи припускали, що Закон набуде чинності не раніше січня 2014 р., проте в тексті Закону датою набуття чинності вказано 1 вересня 2013 р.

Податковий контроль за трансфертним ціноутворенням передбачає коригування податкових зобов'язань платника податків до рівня податкових зобов'язань, розрахованих за умови відповідності комерційних і / або фінансових умов контрольованої операції комерційним і / або фінансовим умовам, які мали місце під час здійснення порівнянних операцій, передбачених ст. 39 НК, сторони яких не є пов'язаними особами. У разі застосування платником податків при здійсненні контрольованих операцій цін, які не відповідають рівню звичайних цін на відповідні товари (роботи, послуги), і якщо в результаті такої невідповідності виникає заниження податкового зобов'язання, платник податків має право самостійно зробити коригування податкових зобов'язань і сплачених сум податку відповідно до підпункту 39.5.4 пункту 39.5 ст. 39 НК.

Встановлено, що контрольованими операціями являються:

а) господарські операції з придбання (продажу) товарів (робіт, послуг), здійснюваних платниками податків з пов'язаними особами - нерезидентами;

- господарські операції з придбання (продажу) товарів (робіт, послуг), здійснюваних платниками податків з пов'язаними особами - резидентами, які :
1) задекларували негативне значення об'єкту оподаткування по податку на прибуток за попередній податковий (звітний) рік;

2) застосовують спеціальні режими оподаткування за станом на початок податкового (звітного) року;

3) сплачують податок на прибуток підприємств і / або податок на додану вартість по іншій ставці чим базова (основна) відповідно до НК на початок податкового (звітного) року;

4) не були платниками податку на прибуток підприємств і / або податку на додану вартість за станом на початок податкового (звітного) року;

б) операції, одній із сторін яких являється нерезидент, зареєстрований в державі (на території), в якій ставка податку на прибуток (корпоративний податок) 5 і більше процентних пунктів нижче, ніж в Україні, або який платить податок на прибуток (корпоративний податок ) по ставці 5 і більше процентних пунктів нижче, ніж в Україні. Перелік цих держав (територій) затверджується Кабміном.

Визначення ціни в цілях оподаткування прибутків (прибутки, виручки) платників податків, які є сторонами контрольованої операції, здійснюється за допомогою одного з методів: порівняльної неконтрольованої ціни (аналогів продажу) ціни перепродажу, "витрати плюс"; чистому прибутку; розподіли прибутку. При виборі методу, використовуваного для визначення ціни в контрольованій угоді, повинні враховуватися повнота і достовірність початкових даних, а також обгрунтованість коригування, здійснюваного в цілях забезпечення порівнянності умов проведення контрольованої і порівнянних операцій. Допускається використання комбінації двох і більше методів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини