Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вимагати будь-які зразки продуктів, ГМО, що містять, зможуть тільки органи держконтролю

29 березня 2013, 09:03
189
0
Автор:
Реклама

Глава Держпідприємництва Михайло Бродський не погодив розроблений Минагрополитики проект постанови Кабміну, яким пропонується затвердити Положення про мережу випробувальних лабораторій за визначенням ГМО в продуктах. Зокрема, проектом акту було запропоновано норму, згідно якої одним з основних завдань випробувальних лабораторій є здійснення держконтролю за оборотом генетично модифікованих організмів і продукції, отриманої з використанням ГМО.

Проте в Службі переконані, що така норма суперечить вимогам Закону "Про основи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".

На сьогодні контроль в цій сфері вже здійснюють Госсанэпидемслужба, Гослекслужба, Госветфитослужба, Госсельхозинспекция і Госэкоинспекция. А функції випробувальних лабораторій повинні зводитися виключно до проведення лабораторних досліджень. Такі лабораторії не можуть ні здійснювати державний контроль, ні навіть притягуватися до його проведення.

Також не підтримана Держпідприємництва норма проекту про надання випробувальним лабораторіям права отримувати від установ, установ і комерційних структур будь-які зразки, які можуть містити ГМО. Здійснення такого відбору як елементу держконтролю є повноваженням виключно контролюючих органів.

В цілому ж проект постанови, розроблений Минагрополитики, вимагає істотних редакційних правок.

За інформацією Держпідприємництва.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини