Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як укладати угоди про примирення по новому КПК?

15 листопада 2012, 17:44
1423
1
Автор:
Реклама

Згідно ст. 55 КПК потерпілим в карному виробництві може бути фізособа, якій карним злочином причинна моральна, фізична або майнова шкода, а також юрособа, якій злочином причинна майнова шкода. ВССУ звертає увагу у своєму новому інформаційному листі на те, що угода про примирення може бути укладена з представником юрособи у разі спричинення йому майнової шкоди.

Якщо в карному виробництві беруть участь декілька потерпілих від одного і того ж карного злочину, та угода може бути укладена тільки з усіма потерпілими. При цьому полягає одно угода, в якій можуть бути вказані різні вимоги потерпілих за розміром шкоди, заподіяної злочином, терміну його відшкодування або переліку дій, які підозрюваний або звинувачуваний зобов'язаний зробити відносно потерпілих. Обов'язково повинно бути вказано про погоджене між сторонами (усіма потерпілими і підозрюваним, обвинуваченим) покарання, їх згода на його призначення або звільнення від його відбуття з випробуванням. Недотримання цих вимог закону згідно п. 1 ч. 7 ст. 474 КПК є основою для відмови в затвердженні угоди.

Угода про визнання провини полягає між прокурором і підозрюваним, обвинуваченим за ініціативою будь-якої з цих осіб. Така угода не може бути укладена, коли в справі бере участь потерпілий, а також в карному виробництві по особливо тяжких злочинах незалежно від круга суб'єктів, яким причинний збиток в результаті скоювання таких злочинів.

Якщо угода досягнута під час досудового розслідування, після виконання процесуальних дій, передбачених ст. 290 КПК, складений слідчим і затверджений прокурором звинувачувальний акт разом з підписаною сторонами угодою негайно спрямовується до суду.

Крім того, суд повинен з'ясувати у обвинуваченого, чи зможе він реально виконати узяті на себе зобов'язання.

У апеляційному порядку вирок суду першої інстанції на підставі угоди (незалежно від його виду) може бути оскаржений тільки сторонами судочинства (виключення складає можливість оскарження прокурором вироку на підставі угоди про примирення) і на підставах, визначених законом.

Також читайте: ВССУ роз'яснив, як оскаржити рішення слідчого і прокурора під час досудового розслідування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини