Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Митниця може ускладнити застосування ордерних коносаментів, - юрист

13 листопада 2012, 13:22
479
0
Реклама

Митна служба України нещодавно пообіцяла внести в Кабмін пропозиції з метою недопущення схем стосовно ордерних перевезень - якщо не визначений одержувач вантажу, вони можуть використовуватися для недекларування товарів і ухилення від сплати податків. А митна і податкова служба не мають можливості проконтролювати плату за вантаж. Таким чином з країни виводиться валюта за кордон, засмучувалися митники.

Законодавство не містить поняття "ордерні перевезення"розповів ЮРЛИГЕ керівник практики морського права ЮФ АНКадвокат Артем Волков. Швидше за все, йдеться про практику видачі так званих "ордерних коносаментів".

Нагадаємо, що КТМ України (ст. 138) розрізняє три види коносаментів : іменний коносамент (з вказівкою одержувача вантажу); ордерний коносамент (вантаж видається згідно з розпорядженням (наказу) відправника або одержувача вантажу) і коносамент на пред'явника (вантаж видається пред'явникові коносамента).

Артем Волков

Аналогічна класифікація коносаментів міститься, приміром, і в російському КТМ, проте там прямо передбачено, що ордерний коносамент, що не містить вказівки про його видачу наказу відправника або одержувача, вважається виданим за наказом відправника. КТМ України не містить подібного положення, відмічає юрист, у зв'язку з чим і виникають питання, пов'язані з розпорядженням вантажу, прибулому в Україну по коносаменту, де в графі "Одержувач" написано "TO ORDER".

Тому для "відміни" ордерних коносаментів знадобляться зміни в КТМ, що може зробити тільки парламента Кабінет Міністрів може внести у Верховну Раду відповідний законопроект.

З іншого боку, митниця дійсно може ініціювати зміни до підзаконних нормативних актів (включаючи власні накази і акти Кабміну), які регулюють порядок митного оформлення вантажів, ускладнивши застосування ордерних коносаментів, що містять обмовку "TO ORDER", відмітив А. Вовків.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини