Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Омбудсману дозволили відвідувати ув'язнених без попередження

3 жовтня 2012, 14:14
133
0
Автор:
Реклама

Учора парламент на основі проекту № 11073 ухвалив Закон відносно національного превентивного механізму. Сам механізм раніше був визначений як система регулярних відвідувань незалежним органом держвлади місць змісту осіб з метою попередження тортур і інших жорстоких, нелюдяних видів звернення.

Омбусману документом надається право вносити в установленому порядку пропозиції по вдосконаленню законодавства України в області захисту прав і свобод людини і громадянина. По словах А. Портнова, до сфери дії національного превентивного механізму відносяться усі місця, де за рішенням суду або адміністративного органу примусово містяться особи (детальніше в матеріалі - "Омбудсману і компанії дозволять ходити "у гості" до ув'язнених без попередження"). Омбусман може відвідувати без попереднього повідомлення про час і мету відвідування психіатрично установи, пункти тимчасового розміщення біженців, соціально-реабілітаційні центри, місця, в яких особи примусово тримаються по судовому рішенню або рішенню адміністративного органу відповідно до закону, психоневрологічні інтернати і так далі. Детальніший перелік міститься в п.8 ч. 1 ст.13 Закону про Уповноваженого ВР з прав людини. Крім того, при підготовці документу до другого читання було обумовлено, що приведений перелік не є вичерпним.

Також Уповноважений з прав людини для виконання функцій національного превентивного механізму зможе на договірних началах притягати представників громадських організацій, експертів, учених і фахівців.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини