Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГСА затвердила положення про створення служби судових розпорядників в кожному суді

4 серпня 2011, 13:00
2114
0
Реклама

Державна судова адміністрація (ГСА) наказом № 112 від 14.07.2011 р. затвердила Положення про службу судових розпорядників і організацію її діяльності.

Служба судових розпорядників згідно з Положенням діє в кожному з судів загальною юрисдикції для забезпечення дотримання порядку присутніми в суді. Організаційне забезпечення її діяльності здійснюється ГСА

Служба підкоряється голові і керівникові апарату суду, являється структурним підрозділом апарату, очолює її керівник (у судах, де чисельність служби не перевищує 2 людини, обов'язки керівника покладаються на старшого судового розпорядника).

На посаді судових розпорядників призначаються особи з вищим освітою по кваліфікаційному рівню не нижче молодшого фахівця, на посаді старших судових розпорядників - особи з вищою освітою по кваліфікаційному рівню не нижче за бакалавра.

Основні завдання служби відповідно до Положення - забезпечення дотримання особами, що знаходяться в суді, встановлених правил і забезпечення виконання учасниками процесу розпоряджень головуючого в судовому засіданні.

Серед прав судових розпорядників відмічені:

- право робити учасникам процесу і іншим особам зауваження,

- звертатися до правоохоронних органів з метою затримання осіб, що здійснюють протиправні дії,

- видаляти з приміщення судна і зали судового засідання тих, хто відмовляється виконувати законні вимоги, проявляє "неповага до суду"порушує громадський порядок в приміщенні суду і процесуальний порядок здійснення судочинства (хоча діючий КПК не передбачає видалення із залу засідань кого б то не було за неповагу до суду, як не передбачає і видалення учасників процесу, окрім підсудного, за невиконання розпоряджень головуючого).

- складати протоколи про админправонарушениях по ст. 185-3 КПК

На судових розпорядників Положенням покладені обов'язки по підтримці належного стану залу судового засідання, оголошенню виходу суду, запрошенню в зал суду свідків, експертів, перекладачів, інших учасників процесу, обмеженню спілкування свідків. Вони координуватимуть доставку до суду підсудних, таких, що містяться під вартою.

Судові розпорядники забезпечуються форменим одягом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини