Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Про нюанси плати за землю під придбаною нерухомістю

Реклама

ДПАУ в листі від 11.05.2011 № 4773/До/17-0314 розповіла про особливості сплати земельного податку при придбанні на підставі договору купівлі-продажу, міни, дарування, спадкоємства або іншого цивільно-правового договору житлового будинку, будівлі або споруди і пов'язаного з цим переходом прав на землю, розташовану під цією нерухомістю. Такий перехід прав власності або користування на земельну ділянку (його частина) передбачений ст. 120 ЗК.

Як випливає з цитат законодавства, приведених ДПАУ, згідно п. 286.6 НК за земельну ділянку, на якій розташований будинок, що перебуває в користуванні декількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно тій частиніяка знаходиться в його користуванні, з урахуванням прибудинкової території. Власник нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку, згідно п. 287.8 НКсплачує податок з площі під таким приміщенням з урахуванням пропорційної долі прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно. Але при цьому, згідно ст. 286 НКосновою для нарахування земельного податку є дані земельного кадастру.

Тобто, видно, ДПАУ хоче сказати, що власники квартир і нежитлових приміщень багатоквартирних будинках теж є платниками податку на землю. Правда, робить цю ДПАУ дещо обтічно, вказуючи у кінці, що до суб'єкта господарювання або фізичної особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду на підставі цивільно-правової угоди, переходить право користування на цю земельну ділянку, а земельний податок сплачується згідно з даними державного земельного кадастру. Такий обтічний висновок, ймовірно, зроблений тому, що реальним платником земельного податку буде не власник квартири або нежитлового приміщення, а ОСББ або підприємства, які здійснюють управління багатоквартирними будинками (Жеки). В усякому разі, саме такий відповідь на схоже питання був даний податковій 25.03.2011 року (ця відповідь розміщена у База податкових знань інформаційно-правових систем ЛІГА :ЗАКОН).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини