Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк дозволив купувати/продавати готівкову інвалюту на міжбанку

Реклама

Сьогодні набуває чинності постанова НБУ від 13.04.2011 № 111що дозволяє здійснювати купівлю і продаж готівкової іноземної валюти за гривни на міжбанківському валютному ринку. Крім того, цей документ істотно либерализирует як саму процедуру купівлі/продажу іноземної валюти.

Банк віднині може включати в заявку на участь в угодах на міжбанку потреби своїх клієнтів, які не можуть бути задоволені в межах цього банку, а також його власні потреби за гривни незалежно від того, у безготівковій або готівковій формі останні. Також, тепер банки можуть брати участь в міжбанківських торгах і як покупець, і як продавець кожного виду іноземної валюти. Вони можуть здійснювати операції купівлі-продажу інвалюти в межах встановлених лімітів валютної позиції незалежно від настання терміну виконання зобов'язань в цій валюті і незалежно від наявності зобов'язань в інвалюті.

Крім того, з Положення про порядок і умови торгівлі іноземною валютою виключений перелік валютообменных операцій з іноземною валютою, дорожніми і іменними чеками. Виключена і норма про те, що банки можуть купити інвалюту за безготівкові гривни виключно у виконання заяв і доручень власних клієнтів і здійснення власних потреб банку, а також вимога про здійснення операцій купівлі-продажу по погодженому курсу.

Даним документом спрощена процедура купівлі інвалюти з метою виконання банками-позичальниками зобов'язань по кредитних договорах з нерезидентами. Їм не треба буде дотримувати умову про купівлю валюти на суму, що не перевищує суми отриманих по кредиту коштів в іноземній валюті, які раніше були продані за гривни і, відповідно, подавати документи, що свідчать про продаж засобів в іноземній валюті за гривні на міжбанківському валютному ринку України.

Також, була проведена систематизація норм, що стосуються обов'язку суб'єкта валютного ринку робити відмітку на оригіналах документівна підставі яких була куплена (обмінена) іноземна валюта, і копіях цих документів, які залишаються у нього на зберіганні. Така відмітка повинна містити дату купівлі (обміну) іноземної валюти, її суму, а також упевнятися підписом відповідального працівника суб'єкта ринку і відбитком його особистого штампу або друку суб'єкта ринку. Відмітка не робиться на документах, що засвідчують особу, підтверджують споріднені стосунки і підтверджують членство в міжнародних організаціях. Якщо для купівлі валюти оригінал документу не потрібно, а передбачається тільки наявність його копії, то відмітка робиться тільки на його копії.

Нагадаємо, що до цього банки могли включати в заявку на придбання/продаж валюти на міжбанку вимоги клієнтів і свої вимоги тільки за безготівкові гривни. Готівкові гривни можна було придбати/продати тільки в межах валютних ресурсів банку. При цьому могли брати участь в міжбанківських торгах тільки як покупець або продавець кожного виду іноземної валюти Класифікатора іноземних валют і банківських металів. Питання ж проставляння відмітки на оригіналах і копіях документів, на підставі яких була куплена (обмінена) іноземна валюта, були врегульовані різними нормами Положення про порядок і умови торгівлі іноземною валютою і їх зміст залежав від виду валютообменной операції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини