Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада повертає консультаційним послугам ПДВ і вводить експортні мита

Реклама

Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України і затвердження ставок вивізного (експортною) мита на деякі види зернових культур". Цей документ не лише тимчасово вводить ставки експортного мита на зернові, але і розширює базу обкладення ПДВа також істотно підвищує ставки плати за користування надрами.

База обкладення ПДВ збільшиться за рахунок виключення з переліку операцій, що не є об'єктом ПДВ, консультаційних, інжинірингових, інженерних, юридичних (у тому числі адвокатських), бухгалтерських, аудиторських, актуарних і інших подібних послуг консультаційного характеру, а також послуг з розробки, постачання і тестування програмного забезпечення, обробки даних і надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації і інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем. Тобто, тепер вказані види послуг обкладатимуться ПДВ.

У 1,5 разу збільшена плата за користування надрами залізняку, марганцевого, титанового, нікелевого, хромового, ртутного, уранового, золотого руд. Встановлена плата за користування джерелами ванадію, гафнію і бариту. Також, в 1,5 разу збільшені ставки за користування надрами доломіту, піску, кварциту, глини, вапняку, мела, сарною руди, надрами агрохімічної сировини, сировини для мінеральних пігментів, електро- і радіосировини, оптичної, абсорбції і абразивного сировини. У 1,5 разу підвищаться ставки на здобич підземних і поверхневих вод, лікарського бруду, гіпсу і вапняку. Ставки на нафту і кам'яну сіль, які спочатку теж хотіли підняти в 1,5 разу, залишилися незмінними.

Що ж до експортного мита, то вона буде введена для таких товарів як пшениця, ячмінь і кукурудза. Для пшениці вона складе 9 %, але не менше 17 євро за тонну, для ячменю - 14 %, але не менше 23 євро за тонну, для кукурудзи - 12 %, але не менше 20 євро за тонну. З моменту вступу Закону (а це повинно статися з 1 числа місяця, що йде за місяцем його публікації) вказані товари будуть вилучені з режиму вільної торгівлі із зарубіжними країнами. Термін дії експортних мит - до 1 січня 2012 року.

Таким чином, ухвалений Закон, який був розроблений урядом, здатний принести додаткову, досить солідну суму податкових і митних зборів до бюджетуякий, за словами Прем'єр-міністра, і так переповнюється від прибутків. Одночасно, цей Закон створить організаційні проблеми усім особам, які надають консультаційні послуги, яким знову доведеться проходити процедуру реєстрації платників ПДВ, і, можливо, приведе до дорожчання їх послуг. Подорожчають і багато інших товарів, вироблюваних з матеріалів, що добуваються з надр.

Заразом, буде уперше порушений закріплений в п. 4.1.9 НК принцип стабільності податкового законодавства, згідно з яким податки і збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися впродовж бюджетного року. Без порушення ця норма проіснувала аж 5,5 місяця.

Також, будуть порушені умови ст. 3 Угоди про створення зони вільної торгівлі і ст. 3 Угоди про створення Зони вільної торгівлі між державами-членами ГУУАМ. Згідно з цими документами Договірні Сторони не застосовують митні збори, а також податки і збори, що мають еквівалентну дію і кількісні обмеження на ввезення і / або вивезення товарів, що відбуваються з митної території однієї з Договірних Сторін і призначених для митних територій інших Договірних Сторін. Крім того, в торгівлі між Сторонами не повинні вводитися нові, кількісні і тарифні обмеження імпорту і (чи) експорту і заходи, що мають еквівалентну дію. Отже, над Україною знову нависне загроза виключення з СОТ і погіршають очікування іноземних інвесторів.

____________________________________

Читайте професійні аналітичні огляди і думки провідних експертів про найважливіші зміни в правовому полі України в щотижневому електронному виданні "ЮРИСТ & ЗАКОН" у системах ЛІГА :ЗАКОН. Приймайте тільки правильні рішення разом з ЛІГА :ЗАКОН!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини