Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Укргосреестр уповноважили на реєстрацію речових прав на нерухомість, третейських судів, адвокатських об'єднань і на контроль за політпартіями

11 квітня 2011, 09:00
1578
0
Реклама

7 квітня 2011 року на офіційному веб-сайті Президента Віктора Януковича з'явилася інформація про твердження ним ряду положень про діяльність міністерств і інших центральних органів виконавчої влади. Один з цих документів - Положення про Державну реєстраційну службу (Укргосреестре).

Укргосреестр визначений як головний орган в системі центральних виконавчих органів у сфері державної реєстрації. В основному його функція роз'яснювально-забезпечувальна, але за Укргосреестром закріплені і цілком конкретні реєстраційні повноваження:

- надання адміністративної послуги з проставлянню апостиля на офіційних документахвиданих самим Укргосреестром і структурними підрозділами Мінюсту;

- державна реєстрація речових прав на нерухоме майно;

- реєстрація релігійних організацій;

- легалізація всеукраїнських об'єднань громадян, причому не лише громадських організацій (у тому числі організацій працедавців, добродійних організацій, міжнародних організацій) але і політичних партій постійно діючих третейських судів, адвокатських об'єднаньБудівельної палати України, Аудиторської палати України, ТВП;

- реєстрація символіки громадських організацій, політичних партій, добродійних організацій.

Окрім реєстраційних, Президент наділив Укргосреестр ще і контрольними повноваженнями за дотриманням політичними партіями вимог Конституції і законів України. Ця структура може звертатися до суду з позовами про анулювання реєстраційного свідоцтва політичної партії і навіть про заборону політпартії.

Що ж до дотримання свого статуту громадськими організаціями, то тут Укргосреестр має право не лише звертатися до суду за наявності порушень. Але і самостійно застосовувати стягнення.

Одним з повноважень Укргосреестра названо "здійснення управління об'єктами державної власності".

На Укргосреестр покладено забезпечення функціонування наступних реєстрів : Держреєстру актів цивільного стану, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців, Єдиного реєстру громадських формувань, Державного реєстру друкарських засобів масової інформації і інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності, Реєстру символік громадських організацій, політичних партій, добродійний організації, реєстр адвокатський об'єднання.

Очолює державну реєстраційну службу Голова, що призначається Президентом за представленням Прем'єра, внесеним на підставі пропозиції Міністра юстиції.

Положення про Укргосреестре набуде чинності з дня офіційної публікації Указу Президента від 6 квітня 2011 року № 401/2011, яким воно затверджене.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини