Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КАС ВС висловився щодо довідки, що підтверджує участь військовослужбовця у бойових діях чи прирівняних до них заходів

Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду вказав, що з метою врегулювання виплати військовослужбовцям ЗСУ додаткової винагороди, передбаченої п. 1 постанови № 168, Міністр оборони видав директиви:

  • від 07.03.2022 № 248/1217;

  • від 25.03.2022 № 248/1298;

  • від 18.04.2022 № 248/1529; доведені до кожної окремої ВЧ (установи) телеграмами (діяли до 01.06.2022);

  • окреме доручення від 23.06.2022 № 912/з/29.

Про це йдеться в постанові КАС ВС від 11 квітня 2024 року у справі № 560/3153/23, інформує П'ятий апеляційний адміністративний суд.

В окремому дорученні від 23.06.2022 № 912/з/29 Міністр оборони визначив, що необхідно розуміти під терміном "безпосередня участь військовослужбовця у бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії в період здійснення зазначених заходів", до складу якого, серед іншого, змістовно включено виконання військовослужбовцем бойових завдань із всебічного забезпечення діючих угруповань військ Сил оборони держави безпосередньо в районі ведення бойових дій згідно з бойовими розпорядженнями.

П. 3 цього окремого доручення установлено, що підтвердженням безпосередньої участі відряджених військовослужбовців у бойових діях або заходах є довідка керівника органу військового управління, штабу угруповання військ, штабу тактичної групи, до яких для виконання завдань відряджений військовослужбовець.

КАС ВС звернув увагу, що за зміст таких довідок відповідальність несе уповноважений командир (начальник), який видав відповідну довідку.

Отже, якщо відрядженому військовослужбовцю видано довідку про підтвердження його участі у бойових діях або заходах, зміст та форма якої відповідають додаткам № 1, 2 окремого доручення, підписану уповноваженим командиром (начальником), то презюмується, що цей командир (начальник) перевірив та підтвердив наявність документального підтвердження безпосередньої участі військовослужбовців у бойових діях або заходах, визначених п. 3 вищевказаного окремого доручення, на підставі якого визначив терміни безпосередньої участі кожного конкретного відрядженого військовослужбовця у бойових діях або заходах у відповідності до повноважень, наданих йому абз. 3 п. 3 та абз. 4 п. 4 окремого доручення від 23.06.2022 № 912/з/29.

Зміст цих документів може ставитися під сумнів лише за наявності доказів недобросовісного чи зловмисного спотворення фіксації реальної участі конкретного військовослужбовця у бойових діях чи відповідних заходах. Іншим випадком необхідності пошуку доказів участі військовослужбовця у бойових діях чи відповідних заходах може бути ситуація втрати (знищення) документів ВЧ (підрозділу) в умовах бойових дій, засвідчена відповідними документами.

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентах, аналізуйте правові позиції та судові рішення. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Хочете отримати найвигіднішу ціну на преміум-рішення LIGA 360: Юрист? Тільки зараз для тарифу діє спецпропозиція. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини