Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Залучення потерпілої особи до кримінального провадження без її згоди

Реклама

Потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди, а також адміністратор за випуском облігацій, який відповідно до положень Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки" діє в інтересах власників облігацій, яким кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди.

Відповідно до ст. 55 КПК України, юридична особа може бути залучена як потерпілий у кримінальному провадженні за сукупності таких умов:

1. Юридичній особі кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди (ч. 1 ст. 55 КПК України).

2. Представник юридичної особи подав:

- заяву про вчинення щодо юридичної особи кримінального правопорушення (ч. 2 ст. 55 КПК України);

- або заяву про залучення юридичної особи до провадження як потерпілого (ч. 2, 3 ст. 55 КПК України);

Відповідно до ч.3 ст. 55 КПК України, потерпілим є також особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв`язку з цим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого.

Надалі, у ч. 7 ст. 55 КПК України чітко визначені наслідки відсутності письмової згоди залучення у якості потерпілого: Якщо особа не подала заяву про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяву про залучення її до провадження як потерпілого, то слідчий, прокурор, суд має право визнати особу потерпілою лише за її письмовою згодою. За відсутності такої згоди особа в разі необхідності може бути залучена до кримінального провадження як свідок.

З наведених положень законодавства вбачається, що слідчий, прокурор, суд позбавлені процесуальної можливості за власною ініціативою, без подання відповідною особою письмової згоди, визнати останню потерпілим.

Позиція Верховного Суду щодо поняття «потерпілий», викладена у Постанові Великої Палати Верховного Суду від 16.01.2019 у справі № 439/397/17:

  • пункт 17. Поняття «потерпілий» є міжгалузевим, оскільки використовується як у кримінальному праві, так і в кримінальному процесі.

  • пункт 22. Процесуальними умовами появи потерпілого як учасника кримінального провадження є необхідність подання заяви про вчинення щодо нього кримінального правопорушення, надання згоди на визнання потерпілим (у разі, якщо така заява ним не подавалась) або подання заяви про залучення до провадження як потерпілого.

  • пункт 23. У частині 2 статті 55 КПК України визначається момент виникнення в особи статусу потерпілого як учасника кримінального провадження: права і обов`язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого.

В Ухвалі Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду від 10.02.2020 у справі № 234/16822/18 передбачено:

«…кримінальний процесуальний закон не передбачає можливості залучення до провадження постраждалу особу та набуття нею статусу потерпілого, якщо вона цього не бажає, у такому разі її можна залучити до провадження лише як свідка...».

Враховуючи вищевикладене, слідчий, прокурор або суд позбавлені можливості самостійно визнавати особу потерпілою без заявлення нею заяви про вчинення кримінального правопорушення, заяви про визнання потерпілою особо або письмової згоди про залучення її в якості потерпілої особи.

Юрист адвокатського об'єднання «Юнімайндс»

Сніжна Валерія

Вся актуальна база законодавства й судових рішень є у LIGA360. Знаходьте потрібний документ в один клік - побачте весь обсяг пов'язаних аналітичних матеріалів, судових прецедентів, НПА тощо. Спробуйте найзручніше рішення для legal research прямо сьогодні. 

Читайте також: Верховний Суд роз'яснив особливості клопотання про застосування відеоконференції в судових засіданнях

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини