Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Протидія рейдерству: що встановлено новим Законом?

Реклама

Поняття рейдерства відразу викликає уявлення про захоплення активів, шляхом застосування фізичного впливу та тиску на представників бізнесу. Однак, рейдерство не завжди має прояв застосування такого впливу, а іноді виглядає дуже навіть законно. Іноді, це називають так званою «очисткою бізнесу від слабких конкурентів», а іноді недоопрацювання з боку органів державної влади в частині регулювання законодавства у сфері здійснення реєстраційних дій.

03.05.2023 Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення непорушності майнових прав».

Як вплине даний нормативно-правовий акт «на рейдерство»?

проектом передбачено:

- закриття розділу Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на підставі рішення суду, яким скасовується рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав, на підставі якого відкрито відповідний розділ, а також за результатами розгляду скарги у сфері державної реєстрації прав Міністерством юстиції України;

- зобов'язати державних реєстраторів під час проведення перевірки отриманих документів перевіряти застосування санкцій відповідно до Закону України «Про санкції»;

- визначити окремою підставою для відмови у державній реєстрації встановлення факту застосування санкцій відповідно до Закону України «Про санкції», які унеможливлюють проведення державної реєстрації прав;

- пропонується вказати, що не є підставою для анулювання рішення державного реєстратора - допущені формальні помилки, які не впливають на об'єктивність, достовірність та повноту відомостей про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження;

- передбачено, що скарга у сфері державної реєстрації прав може бути подана також з метою забезпечення уповноваженими державними органами дотримання вимог Закону України «Про санкції»;

- наявна можливість підписання скарги у сфері державної реєстрації її підписання як скаржником, так і його представником та строк її подання.

Якщо розглядати Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», то цікавою є ч. 1 ст. 11, яка вказує, що «державний реєстратор самостійно приймає рішення за результатом розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав».

На мою думку буде вірним додати додаткове регулювання дій державного реєстратора під час здійснення державної реєстрації, адже згідно вищевказаного закону, у них є так званий «імунітет».

Також цікавим є момент про можливість підписання скарги у сфері державної реєстрації як скаржником, так і його представником. Не потрібно доводити, що ти адвокат? Це звісно жарт, але насправді, іноді дуже багато часу забирають додаткові вимоги з боку органів державної влади, які вимагають підписання документів безпосередньо суб'єктом звернення.

Наприклад, подання скарги до Колегії з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб'єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції. Якщо раніше питання підпису представником не кидалося в очі, то законопроєктом 9156-д - врегулюється.

Висновки:

Іноді довге очікування захисту у сфері захоплення активів, проведення незаконних реєстраційних дій від правоохоронних органів та органів державної влади може призвести до неповоротних наслідків для вашого бізнесу (майна).

На мою думку, прийняття додаткових змін та «фільтрів» у сфері забезпечення непорушності майнових прав, допоможе захиститися від рейдерських атак та в майбутньому бути цілком спокійним щодо ризиків здійснення таких атак відносно вас та вашого майна.

Старший юрист АО «Uniminds»

Марія Бутіна

А ви впевнені у зв'язках бізнес-партнерів? Перевірити наявність російського і білоруського сліду компаній допоможе CONTR AGENT у LIGA360. Замов сьогодні на вигідних умовах.

Де шукати судові рішення щодо юридичних та фізичних осіб? Як швидко переглянути інформацію про всі компанії, які згадуються у судовому рішенні? LIGA360 надає найбільшу базу справ для юристів та адвокатів. Замовляй прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини