Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни до видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на період воєнного стану: роз'яснення Мін'юсту

Реклама

Сімейним кодексом передбачається, що батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, однак якщо повнолітня дитина продовжує навчання і у зв'язку з цим потребує матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати її до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Враховуючи, що аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини, а також одним з гарантованих законом джерел їх існування, фахівці Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) розповіли про зміни до видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів.

Постановою Кабінету Міністрів від 26 лютого 1993 року № 146 було затверджено Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, згідно з яким утримання аліментів з працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткової винагороди як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом.

16 листопада 2022 року набула чинності урядова постанова від 11 листопада 2022 року № 1263 «Про внесення зміни до пункту 8 переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб».

Так, зараз згідно з пунктом 8 Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого урядовою постановою № 146, передбачається, що з військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Держспецзв'язку, Держприкордонслужби, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки України, служби цивільного захисту та Державної кримінально-виконавчої служби, співробітників Служби судової охорони утримання аліментів провадиться також з інших виплат, установлених законодавством, зокрема, додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану.

Відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів від 28 лютого 2022 року № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім'ям під час дії воєнного стану» установлено, що на період дії воєнного стану на підставі наказів командирів (начальників) про виплату додаткової винагороди проводиться виплата певного розміру додаткової винагороди, з якої також здійснюється нарахування та сплата податків, зборів, внесків до відповідних бюджетів у порядку, визначеному законодавством як для грошового забезпечення.

З урахуванням вказаних змін при установленні боржникам вказаної категорії виплати додаткової винагороди на період воєнного стану суттєво збільшується розмір аліментів на утримання дітей.

Адвокати із сімейних справ вивчають актуальні ситуації щодо розлучення, поділу майна, ухилення від сплати аліментів з ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Також система містить повну базу українського законодавства з експертними коментарями. Придбайте ІПС ЛІГА:ЗАКОН за посиланням.

Рішення для тих, хто має сміливість перемагати! Спеціально до Дня адвокатури LIGA ZAKON надає знижку на рішення LIGA360:Адвокат НААУ. Замовляй за посиланням.

Читайте також:

Врахування думки дитини: особливості процедури та релевантна судова практика

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини