Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відмова в державній реєстрації припинення в результаті ліквідації юрособи, що є учасником іншої юрособи: позиція Верховного Суду

Реклама

Однією з категорій скарг, що надходять до Міністерства юстиції стосовно реєстраційних дій, вчинених у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР), є скарги на державну реєстрацію припинення юридичних осіб.

Непоодинокі такі справи й у судовій практиці, інформують фахівці Офісу протидії рейдерству.

Один з таких кейсів про визнання протиправним рішення про відмову в державній реєстрації припинення юридичної особи - товариства з обмеженою відповідальністю (далі - Товариство), його скасування та зобов'язання провести реєстраційну дію «державна реєстрація припинення юридичної особи Товариства» нещодавно розглянув Верховний Суд (постанова у справі № 806/2386/18).

Фахівці Офісу протидії рейдерству роз'яснили, що в цій справі позовні вимоги були обґрунтовані, зокрема, тим, що:

  • позивач отримав рішення відповідача про відмову в державній реєстрації припинення юридичної особи. Відмова вмотивована абзацом другим пункту 11 частини 1 статті 28 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (далі - Закон про державну реєстрацію) - документи для державної реєстрації припинення юридичної особи подані щодо юридичної особи, що припиняється в результаті ліквідації та є засновником (учасником) інших юридичних осіб та/або має не закриті відокремлені підрозділи, та/або є засновником третейського суду.

  • Товариство дійсно є засновником (учасником) іншого товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ). Однак позивач вжив усі передбачені законодавством дії щодо виходу з ТОВ: він вручив нотаріально засвідчену заяву про свій вихід директору ТОВ, з вказаної дати минуло три місяці, вихід зі складу учасників ТОВ не може пов'язуватися ні з рішенням загальних зборів учасників ТОВ, ні з внесенням змін до установчих документів вказаного товариства.

Верховний Суд у постанові від 28.11.2022 у справі № 806/2386/18 дійшов висновку про правомірність рішення державного реєстратора, з огляду, зокрема, на таке:

1. Відповідно до статті 17 Закону про державну реєстрацію для державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації на підставі рішення про припинення юридичної особи, прийнятого учасниками юридичної особи або відповідного органу юридичної особи, а у випадках, передбачених законом, - рішення відповідних державних органів, або судового рішення про припинення юридичної особи, не пов'язаного з її банкрутством, після закінчення процедури припинення, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами, подаються такі документи: 1) заява про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації; 2) довідка архівної установи про прийняття документів, що відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

2. У той же час законодавством визначено виключний перелік підстави для відмови в державній реєстрації припинення юридичної особи.

Так, у статті 28 Закону про державну реєстрацію серед таких підстав передбачено подання документів для державної реєстрації припинення юридичної особи щодо юридичної особи, що припиняється в результаті її ліквідації та є засновником (учасником) інших юридичних осіб та/або має не закриті відокремлені підрозділи, та/або є засновником третейського суду.

3. Тобто законодавець визначив процедуру вчинення реєстраційних дій, необхідних для внесення до ЄДР змін про юридичну особу. Внесення відомостей до ЄДР здійснює державний реєстратор на підставі поданих заявником документів або на підставі визначеного переліку судових рішень, які набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в ЄДР.

4. При цьому державного реєстратора наділено повноваженнями щодо перевірки документів, поданих для реєстрації, вивірення зазначених у них відомостей, перевірки повноважень заявника та відмови у здійсненні державної реєстрації.

5. Підставою для відмови в державній реєстрації стало те, що документи для державної реєстрації припинення юридичної особи подані щодо юридичної особи, що припиняється в результаті ліквідації та є засновником (учасником) інших юридичних осіб та/або має не закриті відокремлені підрозділи, та/або є засновником третейського суду.

6. Зокрема, відповідач зазначив, що Товариство є засновником ТОВ, зміни складу учасників якого не проведені, а тому дійшов висновку про наявність підстав для відмови у вчиненні реєстраційної дії «Державна реєстрація припинення юридичної особи в результаті ліквідації».

7. Положенням частини 5 статті 24 Закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» передбачено, що учасник вважається таким, що вийшов з товариства, з дня державної реєстрації його виходу.

8. Системний аналіз вказаних положень законодавства дає підстави для висновку, що законодавець пов'язує факт виходу з товариства з державною реєстрацією.

9. Оскільки суд апеляційної інстанції встановив, що державний реєстратор не вчиняв реєстраційні дії, пов'язані із зміною установчих документів ТОВ, та не вносив відповідні записи до реєстру, а також державному реєстратору не подавалися документи для вчинення реєстраційної дії щодо виходу зі складу учасників ТОВ, відповідачем обґрунтовано відмовлено у проведенні реєстраційної дії.

10. Законом про державну реєстрацію не покладено обов'язку на державного реєстратора перевіряти та додатково збирати будь-які документи, в тому числі на підтвердження правомірності припинення юридичної особи відповідно до поданих документів.

Як бути впевненими у бізнес-зв'язках? CONTR AGENT надає оцінку компаній за 19 індикаторами ризиків. Система покаже проблеми варті уваги: часті зміни керівництва, відсутність даних про кінцевих бенефіціарів та статутний капітал. Замовляйте CONTR AGENT прямо зараз і отримайте усю повноту інформації про партнерів і конкурентів.

Читайте також:

Подання відомостей про кінцевого бенефіціара в період дії воєнного стану: Мін'юст висвітлив практичні та правові аспекти

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини