Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оцінка доказів поважності пропуску процесуальних строків в умовах війни: практика ВС

14 листопада 2022, 18:17
717
0
Реклама

Судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду взяли участь у вебінарі «Актуальні питання господарського судочинства в умовах воєнного стану в Україні», організованому Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України спільно з Верховним Судом і проєктом ЄС «Право-Justice». Про це повідомила прес-служба ВС.

Суддя судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС Віталій Уркевич розповів про оцінку судом доказів поважності причин пропуску процесуальних строків в умовах воєнного стану.

Насамперед спікер нагадав про загальні положення щодо доказів та їх оцінки судом у господарському процесі. Зокрема, він зазначив, що збирання доказів у господарських справах не є обов'язком суду, крім випадків, встановлених ГПК України (постанова КГС ВС від 10 липня 2019 року у справі № 903/581/18). Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам загалом, так і кожному доказу, який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (постанова КГС ВС від 14 грудня 2018 року у справі № 914/809/18). Крім того, обставини, визнані судом загальновідомими, не потребують доказування. При цьому загальновідомість того чи іншого факту може мати як об'єктивні, так і суб'єктивні межі (постанова КГС ВС від 19 червня 2018 року у справі № 922/3946/16).

Також доповідач звернув увагу на постанову КГС ВС від 10 серпня 2022 року у справі № 904/5314/20 (904/764/21), у якій спірним було питання щодо судового засідання, яке відбулося 24 лютого 2022 року за відсутності учасників провадження у справі. ВС не погодився з висновком суду апеляційної інстанції про те, що викладені у клопотанні причини неявки представника в судове засідання саме 24 лютого 2022 року є неповажними. При цьому посилання апеляційного суду на те, що воєнний стан не зупиняє здійснення правосуддя, а заявник не надав доказів проведення бойових дій на території області та наявності загрози життю й здоров'ю учасників справи, колегія суддів суду касаційної інстанції не визнала обґрунтованим і таким, що відповідає ситуації, що склалася у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України.

Суддя розповів про постанову КГС ВС від 1 вересня 2022 року у справі № 904/8456/21, у якій колегія суддів суду касаційної інстанції зазначила про наявність поважних причин пропуску скаржником строку на апеляційне оскарження ухвали господарського суду, оскільки заявник не був учасником справи, про оскаржуване судове рішення дізнався лише у квітні 2022 року, тому що в період воєнного стану доступу до Єдиного державного реєстру судових рішень деякий час не було.

Швидко потрібна правова позиція чи перелік подібних судових рішень? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Готуйся до судового засідання в один клік.

Читайте також: КАС ВС висловив позицію щодо поважності причин пропуску строку звернення до суду

Опубліковано огляд правових позицій Верховного Суду щодо застосування положень Кодексу України з процедур банкрутства

Хочете першими отримати суперпропозицію на рішення LIGA360? Заповніть форму до 18 листопада, і дізнайтеся про акційні умови до дня народження LIGA ZAKON.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини