Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС висловився щодо вирішення цивільного позову через заподіяння матеріальної шкоди військовій частині

Реклама

У кримінальному провадженні щодо особи, яка намагалася викрасти майно з території військової частини, суди першої та апеляційної інстанцій неправильно вирішили питання цивільного позову. Такого висновку дійшов Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду у справі № 496/4440/19, розглянувши касаційну скаргу цивільного позивача в особі командира військової частини. Про це повідомила прес-служба ВС.

ККС ВС зазначив, що під час розгляду цивільного позову суди не дотрималися вимог кримінального процесуального законодавства.

Так, із матеріалів кримінального провадження випливає, що внаслідок вчинення особою кримінального правопорушення військовій частині було заподіяно матеріальну шкоду. З метою відшкодування цієї шкоди військова частина в особі командира звернулася до засудженого з цивільним позовом.

Цивільний позов мотивовано тим, що внаслідок незаконних дій особи було виведено з ладу та пошкоджено деталі:

  • радіолокаційної станції;

  • апаратного поста;

  • апаратного контейнера;

  • електростанції.

Також, як додаток, надано довідки щодо вартості виготовлення пошкоджених деталей та їх ремонту.

Місцевий суд дійшов висновку, що в задоволенні вказаного позову слід відмовити. Рішення мотивовано тим, що представник цивільного позивача не надав суду належних і допустимих доказів підтвердження заподіяння особою матеріальної шкоди військовій частині в зазначеному в цивільному позові розмірі, а доказування не може ґрунтуватися на припущенні.

ВС зазначає, що без належної оцінки суду залишилися надані цивільним позивачем:

- довідки щодо вартості виготовлення пошкоджених деталей;

- довідка щодо вартості їх ремонту.

Апеляційний суд належним чином не перевірив доводів апеляційної скарги представника цивільного позивача про неправильне вирішення цивільного позову. Крім того, апеляційний суд, не зазначивши належних та достатніх мотивів прийнятого рішення, необґрунтовано погодився з місцевим судом, а апеляційну скаргу залишив без задоволення.

З огляду на це ККС ВС скасував вирок місцевого та ухвалу апеляційного судів у частині вирішення цивільного позову військової частини, призначивши новий розгляд у суді першої інстанції в порядку цивільного судочинства.

Гаряча пропозиція серпня для антикризової команди! Придбай 5 робочих місць у LIGA360 всього за 5000 грн/міс. Дізнайся переваги за посиланням.

Читайте також:

Оспорення державної реєстрації прав на нерухомість або бізнесу: правові позиції Великої Палати Верховного Суду

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини