Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АПУ висловила занепокоєння змінами, запропонованими законопроєктом № 7025 у частині реформування системи адвокатури

Реклама

Асоціація правників України звернулася до Верховної Ради України щодо законопроєкту № 7025 «Про саморегулівні організації», прикінцеві та перехідні положення якого передбачають суттєві зміни до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (Закон про адвокатуру). Про це повідомила прес-служба АПУ.

На думку АПУ, деякі із запропонованих змін не відповідають принципу верховенства права та функціям і завданням адвокатури в демократичних суспільствах. "Так, законопроєкт передбачає суттєві обмеження демократичних засад діяльності адвокатури, створює можливості для посилення в адвокатурі невластивої для вільної професії владної вертикалі й може призвести до втрати довіри до адвокатського самоврядування як з боку адвокатів, так і суспільства загалом", - йдеться в повідомленні.

На думку АПУ, дискусійними є такі положення законопроєкту:

1. Скасування обмеження перебування на посадах в органах адвокатського самоврядування двома строками підряд.

2. Призначення (затвердження) та звільнення голів комітетів, їх заступників і членів рад комітетів (секцій) Головою Національної асоціації адвокатів України.

3. Внесення істотних змін та доповнень до статті 17 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо функціонування Єдиного реєстру адвокатів України (ЄРАУ).

4. Закріплення статусу Вищої школи адвокатури НААУ як монопольного суб'єкта у сфері професійної освіти адвокатів.

5. Пропозиції щодо формалізації не передбачених чинним Законом та запровадження нових платежів.

6. Надання Раді адвокатів України повноваження розподіляти кошти органів адвокатського самоврядування.

АПУ закликає Верховну Раду:

1. Внести зміни в законопроєкт, передбачивши, що його дія не поширюються на суспільні відносини у сферах адвокатського, прокурорського та суддівського самоврядування.

2. Повністю вилучити із перехідних положень законопроєкту зміни та доповнення до діючого Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

3. Провести широке обговорення питань, пов'язаних із вдосконаленням Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», із залученням Національної асоціації адвокатів України, Міністертва юстиції України, міжнародних експертів, громадянського суспільства, представників профільних громадських організацій та наукових установ, та напрацювати відповідні пропозиції щодо законодавства за наслідками такого обговорення.

З повним текстом звернення можна ознайомитися за посиланням.

Як не загубитись у масиві законодавчої інформації? З новим інструментом в LIGA360:Юрист. Тепер користувачі можуть побачити результати пошуку у зручній візуальній формі - у вигляді схем та діаграм. Дізнайся більше за посиланням.

Читайте також: НААУ пропонує долучити адвокатів до організації обміну військовополонених

Правнича допомога військовим ЗСУ: Комітет з військового права НААУ підготував дві пам'ятки

Адвокати зможуть позначати в ЄРАУ надання послуг Pro Bono для військових: рішення РАУ

Рада адвокатів спростила оформлення ордерів під час воєнного стану

Переваги LIGA360 для продуктивної роботи під час воєнного стану

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини