Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

Військові облігації - це фактично різновид облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), тобто цінні папери, емітентом яких є держава в особі Міністерства фінансів України.

Військові облігації відрізняються від звичайних ОВДП наявністю цільового призначення - для потреб Збройних сил України та потреб держави у військовий час, а також випущенням їх в період воєнних дій на території України.

Військові облігації доступні до придбання у гривні, доларах США та євро

Переваги військових облігацій

Фактично, держава залучає кошти фізичних та юридичних осіб для потреб Збройних сил з умовою їх повернення через певний період часу (наприклад, є на 2 місяці, є на 1 рік). При тому, особа, яка стає власником військових облігацій, отримує дохід у вигляді річних відсотків. Для військових облігацій наразі встановлюються ставки 10-11% річних, в залежності від строку розміщення та повернення.

Ще одна перевага придбання військових облігацій в тому, що заробіток (дохід у вигляді відсотків) не оподатковується, на відміну від депозитних вкладів банківських та фінансових установ. Тобто особа не сплачує податок на прибуток та військовий збір.

Не менш важливим аргументом для придбання військових ОВДП є те, що деякі дилери не потребують підтвердження походження коштів, за які особа купляє військові облігації. Відсутність вимог підтвердити легальність походження коштів значно спрощує та пришвидшує процедуру, а також в подальшому не виникає питань щодо походження цих коштів, а прибуток у вигляді відсотків річних особа може включити в офіційний дохід.

Механізми придбання військових облігацій

Зазвичай на аукціонах первинні дилери скуповують військові облігації у великих обсягах, після чого вже здійснюють їх продаж своїм клієнтам на так званому вторинному ринку. Первинними дилерами є банки, в тому числі державні, а також фінансові установи, інвестиційні фонди.

Такі аукціони зазвичай проводяться щотижня. На першому аукціоні всі військові облігації були викуплені банківськими установами на суми, що обчислюються в кілька мільярдів гривень.

Особа, яка бажає придбати військові облігації, може придбати їх у первинних дилерів на тих умовах, які ними встановлюються.

Для прикладу, деякі банківські установи встановлюють мінімальний обсяг придбання - 100 військових облігацій (еквівалентно сумі 100000 грн). Інші установи встановлюють комісії або фіксовані ставки за відкриття та обслуговування рахунків в цінних паперах, а також тарифи за операції, які вони проводять з військовими облігаціями.

Умови придбання та обслуговування з покупки військових облігацій є різними. З аналізу запропонованих умов можна дійти висновку, що в деяких інвестиційних фондах і компаніях придбання військових облігацій є більш привабливим, ніж в банках. Оскільки не встановлено мінімальний обсяг цінних паперів, а також відсутні комерційні комісії з таких операцій.

Вважаємо, що запущений Міністерством фінансів України механізм випуску військових облігацій є реальною фінансовою допомогою Збройним силам України та державі під час війни, а також можливість всім охочим допомогти захисникам держави, при цьому на умовах повернення вкладених коштів з отриманням прибутку за їх користування державою.

Керуючий партнер адвокатського об'єднання «Uniminds»

Марина Гаврилюк

Найважливіші питання для бізнесу під час війни: організація господарської діяльності, персонал, податки, звітність, мито тощо. Все це і багато іншого в аналітичному проекті від LIGA ZAKON.

Раніше Постановою Кабміну від 25.02.2022 № 156 Про випуск облігацій внутрішньої державної позики “Військові облігації” вирішено здійснити державні внутрішні запозичення в обсязі до 400 млрд. гривень шляхом поетапного випуску облігацій внутрішньої державної позики "Військові облігації" з такими основними умовами:

- номінальна вартість однієї облігації - 1000 гривень;

- купонний період - один рік;

- ставка доходу - 11 відсотків річних;

- строк обігу - до 15 років.

Кошти, залучені від розміщення облігацій, зараховуються до державного бюджету.

Читайте також: Воєнний стан в Україні: що варто знати населенню України?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини