Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийнято Закон про основи національного спротиву: що передбачено?

Реклама

Сьогодні, 16 липня, народні депутати прийняли Закон (президентський законопроект № 5557) «Про основи національного спротиву», повідомляє Інформаційне управління Апарату Верховної Ради.

Законом визначено правові та організаційні засади національного спротиву, основи його підготовки та ведення, завдання і повноваження сил безпеки та сил оборони з питань національного спротиву.

Законом також визначено:

- склад, мету і завдання національного спротиву;

- основи побудови, організації і ведення територіальної оборони та руху опору;

- порядок підготовки громадян України до національного спротиву;

- організацію системи керівництва національним спротивом;

- порядок формування та комплектування військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України, добровольчих формувань територіальних громад та руху опору;

- повноваження сил безпеки та сил оборони, державних органів, органів місцевого самоврядування з питань національного спротиву;

- порядок підготовки, розгортання та ведення територіальної оборони України;

- фінансування та матеріально-технічне забезпечення національного спротиву;

- соціальний і правовий захист осіб, які беруть участь у національному спротиві;

- відповідальність за порушення законодавства та інших нормативно-правових актів з питань національного спротиву.

Фінансування та матеріально-технічне забезпечення національного спротиву планується здійснювати за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів, а також з інших не заборонених законодавством України джерел.

Також депутати підтримали в цілому як Закон проект № 5558 "Про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про чисельність Збройних Сил України" щодо збільшення чисельності Збройних Сил України у зв'язку із прийняттям Закону України "Про основи національного спротиву".

Закон збільшено чисельність Збройних Сил України з метою створення та забезпечення функціонування окремого роду сил - Сил територіальної оборони Збройних Сил України, створення якого передбачено Законом про основи національного спротиву, а також розвитку Сил спеціальних операцій Збройних Сил України в інтересах формування руху опору.

Законом збільшено чисельність Збройних Сил України на 11 000 військовослужбовців, тобто загальна чисельність Збройних Сил України становитиме 261000 осіб, у тому числі 215000 військовослужбовців.

Часто працюєте з договорами? Перевірте їх з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Незначущі слова, помилки в нумерації, реквізитах та структурі підсвітяться автоматично. Замовте прямо зараз і зробіть договірну роботу ефективнішою.

Читайте також:

Ринок землі: Мін'юст оновив Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини