Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначено порядок нагляду за додержанням учасниками ринку небанківських фінпослуг законодавства про захист прав споживачів

Реклама

Нацбанк визначив порядок нагляду за додержанням учасниками ринку небанківських фінансових послуг законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг та вимог законодавства про рекламу.

Відповідна постанова Правління Нацбанку від 16 червня 2021 року № 52 "Про затвердження Положення про здійснення Національним банком України нагляду за додержанням учасниками ринку фінансових послуг законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг" набирає чинності з 14 липня 2021 року.

Зазначається, що прозорий механізм здійснення нагляду дозволить забезпечити розкриття небанківськими фінансовими установами достовірної інформації про фінансові послуги. Це дасть змогу клієнтам ухвалювати більш зважені рішення та оцінювати всі ризики, захистить від шахрайства та зловживань.

Нагляд за додержанням учасниками ринку небанківських фінансових послуг законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг і законодавства про рекламу у сфері фінансових послуг здійснюватиме підрозділ Нацбанку - Управління захисту прав споживачів фінансових послуг.

Формами здійснення нагляду визначено: безвиїзний нагляд та у складі інспекційної перевірки.

Нацбанк здійснюватиме нагляд шляхом:

- аналізу звернень споживачів фінансових послуг, договорів про надання фінансових послуг щодо наявності умов, які обмежують або порушують права споживача, веб-сайтів;

- контролю за дотриманням законодавства про рекламу;

- співпраці з іншими органами в межах своєї компетенції;

- контролю за усуненням виявлених порушень і моніторингу врахування учасниками ринку наданих регулятором рекомендацій.

У разі виявлення порушень законодавства щодо захисту прав споживачів фінансових послуг або ознак здійснення ризикової діяльності Нацбанк застосовуватиме заходи впливу до об'єкта нагляду, накладати адміністративні стягнення на посадових осіб учасників ринку небанківських фінансових послуг або штрафні санкції у випадках, передбачених ст. 41-1 Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг».

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини