Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні хочуть по-новому обчислювати прожитковий мінімум

Реклама

На сьогоднішньому засіданні, 2 червня, Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 3515 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення".

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ до систем.

Відповідно по пояснювальної записки до законопроекту, пропонується змінити визначення прожиткового мінімуму, встановивши, що це прийнятний рівень витрат, який дозволяє підтримувати достатній рівень життя людини, притаманний суспільству. Визначати розмір прожиткового мінімуму пропонується в розрахунку на одну особу.

Планується, що прожитковий мінімум має встановлюватися у відсотковому співвідношенні до середньомісячної заробітної плати в Україні за рік, що передує року формування Державного бюджету України на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року. Відсоткове співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної заробітної плати має становити не менше:

у 2021 році - 40 відсотків;

у 2022 році - 41 відсотків;

у 2023 році - 42 відсотків;

у 2024 році - 43 відсотків;

у 2025 році - 44 відсотків;

у 2026 році - 45 відсотків;

у 2027 році - 46 відсотків;

у 2028 році - 47 відсотків;

у 2029 році - 48 відсотків;

у 2030 році - 49 відсотків;

у 2031 році - 50 відсотків.

При цьому якщо фактичний розмір прожиткового мінімуму протягом трьох місяців перевищує більш ніж на 10 відсотків розмір затвердженого прожиткового мінімуму, Кабінет Міністрів України на основі моніторингу виконання Державного бюджету України має розглянути питання щодо підвищення розміру прожиткового мінімуму.

Також до 2025 року планується доручити Уряду забезпечити створення органу виконавчої влади, діяльність якого буде спрямована на систематичне дослідження витрат домогосподарств, та затвердити методологію формування прожиткового мінімуму, розрахунок якої базуватиметься на фактичних витратах домогосподарств.

Крім того пропонується змінити підходи до встановлення розмірів посадових окладів, а саме не в залежності від прожиткового мінімуму, а від мінімального розміру посадового окладу для відповідних категорій працівників, який передбачається затверджувати законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Для визначення штрафів та грошових стягнень за адміністративні, кримінальні та інші порушення планується застосовувати розрахункову одиницю, що затверджується законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Також врегульовуються питання щодо плати за надання адміністративних послуг.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини