Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Незалежник" припиняє діяльність: термін подання декларації про майновий стан і доходи та сплати ПДФО

Реклама

Відповідно до абзацу першого пп. 2 п. 11.18 розд. ХI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588, фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, знімаються з обліку після припинення або зупинення незалежної професійної діяльності або зміни організаційної форми відповідної діяльності з незалежної (індивідуальної) на іншу, за наявності документально підтвердженої інформації відповідного реєстру чи уповноваженого органу, що реєструє таку діяльність або видає документи про право на заняття такою діяльністю (свідоцтва, дозволи, сертифікати тощо), та/або поданої до контролюючого органу за основним місцем обліку заяви про ліквідацію або реорганізацію платника податків за формою № 8-ОПП (далі - Заява за ф. № 8-ОПП).

Про це нагадали в Головному управлінні ДПС в Одеській області.

Внесення до Реєстру самозайнятих осіб запису про припинення незалежної професійної діяльності фізичною особою не припиняє її зобов'язань, що виникли під час провадження підприємницької чи незалежної професійної діяльності, та не змінює строків, порядків виконання таких зобов'язань та застосування штрафних санкцій і нарахування пені за їх невиконання (пп. 4 п. 11.18 розд. ХI Порядку № 1588).

Згідно з п. 178.4 ст. 178 Податкового кодексу (далі - Кодекс) фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а також іноземці та особи без громадянства, які стали на облік у контролюючих органах як самозайняті особи та є резидентами, подають податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі - податкова декларація) за результатами звітного року відповідно до розд. IV Кодексу у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб, в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Платники податку на доходи фізичних осіб подають податкову декларацію до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд. IV Кодексу.

Чинним законодавством не передбачено особливих термінів подання податкової декларації фізичними особами, які подали Заяву за ф. № 8-ОПП про припинення незалежної професійної діяльності.

Остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в податковій декларації, в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності повинні зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Фізична особа зобов'язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

Враховуючи викладене, фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, у разі її припинення, зобов'язана подати податкову декларацію за результатами звітного року до 1 травня року, що настає за звітним, та самостійно сплатити до 1 серпня року, що настає за звітним, суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

Ведете юридичний бізнес як самозайнята особа? Економте час на податковій звітності. Сервіс Liga:REPORT допоможе заповнити декларацію про майновий стан і доходи, а також звітність про сплату ЄСВ. Завжди актуальні форми, алгоритми заповнення та автоматична перевірка коректності введених даних. Придбайте доступ до Liga:REPORT за 28 грн/міс.

Читайте також:

Розмитнення "євроблях" за новою формулою: Закони прийнято

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини