Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

«Зволікання лише погіршує ситуацію»: АПУ закликає владу терміново завершити судову реформу

Реклама

Асоціація правників України виступила з відкритим зверненням щодо критичної ситуації у судовій системі. Асоціація закликала Президента України та Комітет Верховної Ради України з питань правової політики терміново завершити судову реформу.

АПУ наголошує, що заблоковані процедура добору суддів та конкурс до Вищого суду з питань інтелектуальної власності внаслідок припинення повноважень членів ВККСУ, нестача суддівських кадрів, проблеми з матеріально-технічним забезпеченням судів, намагання влади обмежити суддівську винагороду і втручатися у діяльність суддів, а також останні події, в тому числі, окремі рішення самих судів свідчать про комплексну і глибоку кризу у правосудді.

Правники запропонували покроковий план виходу з кризового стану:

1. Відновити роботу та повністю оновити склад Комісії з питань правової реформи у новому форматі з широким долученням правничої спільноти (судді, адвокати, вчені, громадські діячі).

2. Врахувати досвід судової реформи попередніх років, зокрема, ефективність конкурсних процедур на прикладі Верховного Суду.

3. Підготувати комплексний законопроєкт, який забезпечить:

· прозорий і оперативний добір суддів;

· високий рівень доброчесності суддів, членів ВРП та ВККСУ;

· дієві гарантії незалежності суддів, у тому числі їхнє матеріальне забезпечення, а також невтручання у здійснення правосуддя зі сторони держави та третіх осіб;

· безпеку суду та судді;

· повноцінне запровадження електронного судочинства;

· дієвий і збалансований громадський контроль процесу добору суддів;

· ефективність дисциплінарних процедур, що забезпечить високий рівень професіоналізму та етики суддівського корпусу.

Крім того, Асоціація правників України готова фахово долучитися до негайного напрацювання відповідних законодавчих змін.

З повним текстом позиції Асоціації правників України можна ознайомитися за посиланням.

Швидко готуйте власну позицію, щоб виграти в суді, та будьте в курсі всіх законодавчих новацій разом із LIGA360:АДВОКАТ. Отримайте доступ до повної бази НПА і коментованих кодексів. Зручний пошук та аналіз бази із 85 млн судових рішень. Можливість в один клік обирати рішення із правовими позиціями ВС й отримати подібні рішення у справі. Доступний розклад судових засідань, моніторинг справ і засідань за десятками параметрів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини