Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189861_pdvishcheno-shtrafi-dlya-notarusv-za-nezakonnu-restratsyu-nerukhomost-priynyato-zakon

1. Прийнято Закон про зміни у сфері державної реєстрації

3 жовтня прийнято Закон щодо захисту права власності (проект № 1056-1). Зокрема, впроваджується принцип одночасності вчинення нотаріальної дії та державної реєстрації прав, коли реєстраційна дія проводиться нотаріусом, який посвідчив відповідний документ щодо речового права. За порушення законодавства про державну реєстрацію речових прав та юридичних осіб, громадських формувань, ФОП передбачено штраф від 400 до 1 тис. НМДГ. Крім того, визначено, що договір відчуження майна, предметом якого є частка у статутному капіталі товариства, укладається у письмовій формі.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189874_pdvishcheno-shtrafi-dlya-dozvlnikh-organv-priynyato-zakon

2. Прийнято Закон про відповідальність чиновників, які зловживають видачею дозволів

3 жовтня прийнято Закон щодо захисту суб'єктів господарювання від неправомірних дій або бездіяльності дозвільних органів (проект № 0889 - перехідний). З 1 січня 2020 року   посадові особи сплачуватимуть штраф від 850 до 2550 грн за: несвоєчасне повідомлення про відмову у видачі дозволу, за порушення строків видачі дозволів, несвоєчасне внесення рішень, заяв і декларацій відповідності до  Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань; безпідставну відмову у прийнятті заяви для одержання дозволу тощо.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189847_priynyato-zakon-pro-kontses

3. Прийнято Закон про концесії

3 жовтня ВР прийняла Закон "Про концесію" (проект № 1046), який встановлює правила адміністрування державної власності. Закон вводиться в дію з 1 лютого 2020 року (крім деяких положень). Концесія є формою здійснення державно-приватного партнерства, яка полягає в наданні концесієдавцем концесіонеру права на створення та/або будівництво (нове будівництво, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт та технічне переоснащення), та/або управління (користування, експлуатацію, технічне обслуговування) об'єктом концесії, та/або надання суспільно значимих послуг в порядку та на умовах, визначених концесійним договором, і передбачає передачу концесіонеру переважної частини операційного ризику, який охоплює ризик попиту та/або ризик пропозиції. Концесійний договір укладається на строк від 5 років до 50 років. Разом з тим концесійний договір щодо будівництва та подальшої експлуатації автомобільних доріг укладається не менш як на 10 років.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189819_velika-palata-ne-priyme-spravu-yakshcho-vzhe-vislovilasya-pro-yurisdiktsyu---ukhvaleno-zakon

4. Прийнято Закон про зміну підстав передачі справи на розгляд Великої Палати

 2 жовтня ВР змінила підстави передачі справи на розгляд Великої Палати та строки повернення справи (доопрацьований законопроект № 1026 ухвалено як Закон). У процесуальні кодекси внесено зміни, згідно з якими справа не  передається Великій Палаті, якщо: 1) скаржник брав участь у розгляді справи в судах першої чи апеляційної інстанції і не заявляв про порушення правил предметної чи суб'єктної юрисдикції; 2) скаржник не обґрунтував порушення судом правил предметної чи суб'єктної юрисдикції наявністю судових рішень Верховного Суду у складі колегії суддів (палати, об'єднаної палати) іншого касаційного суду у справі з подібною підставою та предметом позову у подібних правовідносинах; 3) Велика Палата Верховного Суду вже викладала у своїй постанові висновок щодо питання предметної чи суб'єктної юрисдикції спору у подібних правовідносинах. Також встановлено, що після закінчення апеляційного, касаційного розгляду справа у п'ятнадцятиденний строк повертається до суду першої інстанції, який її розглядав.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189822_skasovano-perelk-derzhavnogo-mayna-shcho-ne-mozhe-buti-privatizovano

5. Прийнято Закон про втрату чинності переліку майна, що не підлягає приватизації

 2 жовтня ВР визнала таким, що втратив чинність  Закон «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» (ухвалено як закон проект № 1054-1). Кабмін має розробити та подати на затвердження Верховній Раді перелік акціонерних товариств, частка корпоративних прав, що належать державі, у статутних капіталах яких не може бути меншою ніж 50 відсотків + 1 акція, та АТ, створених шляхом перетворення державних підприємств, частка корпоративних прав, що належать державі, у статутних капіталах яких не може бути меншою ніж 50 відсотків + 1 акція. Внесено зміни до Кодексу з процедур банкрутства: під час процедури санації державних підприємств та підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50 відсотків, їх нерухоме майно може бути відчужене лише у випадках, передбачених планом санації. Крім того, встановлено, що об'єкти права державної власності, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях, не підлягають приватизації до повного відновлення конституційного ладу України.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189815_ukhvaleno-zakon-pro-privleyovanikh-avtorizovanikh-ekonomchnikh-operatorv-na-mitnits

6. Прийнято Закон про привілегії на митниці

2 жовтня ВР прийняла Закон "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів" (законопроект № 1048). Запроваджено інститут авторизованих економічних операторів  - підприємств-резидентів, що виконують будь-яку роль в міжнародному ланцюзі постачання товарів (виробник, експортер, імпортер, митний представник, перевізник, експедитор, утримувач складу), яким органами доходів і зборів надано авторизацію та відповідні преференції. Аналогічний інститут функціонує в ЄС, тому є перспектива їх подальшого взаємного визнання, що передбачено статтею 80 Угоди про асоціацію з ЄС. Підприємство, яке отримало авторизацію певного типу, застосовує  спеціальні спрощення: загальна фінансова гарантія; самостійне накладення пломб спеціального типу; процедура спрощеного декларування; процедура випуску за місцезнаходженням.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189802_rada-zaboronila-prodavati-zhitlo-shcho-budutsya-bez-prav-na-zemlyu--ltsenz-na-fnposlugi

7. Прийнято Закон про заборону реклами продажу новобудов, без наявності документів, та введення ліцензійних реєстрів

2 жовтня прийнято Закон щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності (проект № 1060). Законом заборонено розповсюджувати рекламу з метою відчуження об'єкта будівництва та його частин щодо об'єкта будівництва, який споруджується з використанням залучених від юр- та фізосіб коштів, у тому числі в управління, якщо у замовника або будівельника немає: права власності або користування земельною ділянкою, права на виконання будівельних робіт на конкретному об'єкті, ліцензії на будівництво об'єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками. Заборонено рекламувати продаж житлових будинків, якщо у суб'єкта господарювання, що  залучає гроші, немає ліцензії на управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю , або немає свідоцтва про реєстрацію випуску цільових облігацій, виконання зобов'язань за якими забезпечується одиницею нерухомості, що споруджується. Встановлено вимоги до змісту реклами будівництва (мають бути зазначені реквізити дозвільних документів). Також передбачено ведення ліцензійних реєстрів, Реєстру розгляду скарг здобувачів ліцензій, ліцензіатів на дії (бездіяльність) органів ліцензування.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189845_shtraf-za-pershe-neoformlennya-pratsvnika---pismove-poperedzhennya-proekt-priynyato-za-osnovu

8. ВР хоче зменшити відповідальність роботодавців за порушення трудових прав

3 жовтня прийнято за основу  законопроект № 1233 щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців.  У ст. 265 КЗпП збираються зменшити штрафи за допуск до роботи без оформлення та застосовувати письмове попередження за перше порушення. Якщо роботодавець повторно протягом 365 днів з дати винесення письмового попередження допустив працівника до роботи без договору, оформив на неповний день, коли той фактично працює повний робочий день, або виплатив зарплату без податків, з нього стягнуть штраф у розмірі 4 МЗП.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189839_u-kozhnomu-rayon-kiva-mozhe-zyavitisya-ratusha-za-osnovu-priynyato-zakonoproekt-pro-stolitsyu

9. Парламент розділить повноваження та розмежує посади Київського міського голови та голови КМДА

3 жовтня ВР прийняла за основу законопроект № 2143-3 «Про місто Київ - столицю України».  Зокрема, пропонується відновити районні ради у місті Києві як представницькі органи громади. Пропонується розділити повноваження та розмежувати посади Київського міського голови та голови КМДА. Так, Київський міський голова буде очолювати Київський магістрат - виконавчий орган Київради, головувати на засіданнях, а голова КМДА наглядатиме за додержанням Конституції та законів органами місцевого самоврядування та координуватиме діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади. Районна у місті Києві рада зможе створити Ратушу - єдине вікно надання послуг.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189891_obrano-noviy-sklad-tsvk

10. ВР сформувала нову Центральну виборчу комісію

4 жовтня ВР призначила на посади 17 членів ЦВК: Боярчук Оксану Борисівну, Буглака Юрія Олександровича, Гатаулліну Олену Аухатівну, Гевка Андрія Євгеновича, Глущенко Вікторію Анатоліївну, Греня Віталія Вячеславовича, Діденка Олега Миколайовича, Дубовика Сергія Олеговича, Євстігнєєва Андрія Сергійовича, Єфремову Ірину Олексіївну, Кармазу Олександру Олександрівну, Любченка Павла Миколайовича, Мірошниченка Юрія Романовича, Перепелюка Володимира Григоровича, Плукаря Віталія Володимировича, Постівого Сергія Олександровича, Фрицького Юрія Олеговича.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини