Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зразкове рішення про скасування подвійного ЄСВ для самозайнятих ФОПів уже в VERDICTUM

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188956_samozaynyata-osoba-zarestrovana-yak-fop-ne-platit-sv-zrazkove-rshennya

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду оприлюднив повний текст рішення у зразковій справі щодо сплати єдиного соціального внеску самозайнятою особою, яка одночасно зареєстрована як ФОП, провадження у якій було відкрите 21 травня. Позов задоволено - скасовано вимогу про сплату боргу (недоїмки) зі сплати ЄСВ.


Скорочене рішення проголошено в судовому засіданні 2 вересня 2019 року. Повний текст рішення (справа № 520/3939/19, провадження № Пз/9901/10/19) уже в VERDICTUM.

Типові ознаки зразкової справи

1) перебування позивача на обліку контролюючого органу як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування як фізичної особи-підприємця та як особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність;

2) встановлення контролюючим органом за власною ініціативою платнику єдиного внеску фізичній особі-підприємцю ознаки незалежної професійної діяльності, що обумовило виникнення в останнього обов'язку сформувати та подати до органів доходів і зборів окремий звіт;

3) визначення статусу "фізичної особи-підприємця з ознакою здійснення незалежної професійної діяльності" на рівні підзаконних нормативно-правових актів;

4) можливість подвійного нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за результатами здійснення одного й того ж виду господарської діяльності: як підприємницької, так і незалежної професійної діяльності.

Висновки суду 

1. Законом не передбачено взяття та перебування на обліку платника єдиного внеску фізичної особи-підприємця з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

2. Взяття контролюючим органом на облік особи як платника єдиного внеску - ФОП (пункт 4 частини першої статті 4 Закону № 2464-VI) та внесення відомостей до реєстру застрахованих осіб унеможливлює нарахування єдиного внеску за іншим типом платника без прийняття відповідних рішень і внесення змін щодо попереднього обліку особи у спосіб, визначений Законом і підзаконними нормативно-правовими актами.

3. Підзаконний нормативно-правовий акт спеціальної облікової політики в частині визначення такої категорії платників єдиного внеску, як ФОП з ознакою здійснення незалежної професійної діяльності не відповідає статті 4 Закону № 2464-VI.

4. Зміна контролюючим органом обліку особи платника єдиного внеску в спосіб, не встановлений Законом або встановлений підзаконним нормативно-правовим актом, який не відповідає Закону в цій частині, та нарахування на підставі таких дій єдиного внеску, суперечить принципам законності та належного врядування.

Дізнатись про наявність податкового боргу можна у системі перевірки бізнес-партнерів CONTRAGENT. Підключення до CONTR AGENT API дає можливість отримувати інформацію про юридичних, фізичних осіб та ФОП в автоматичному режимі та інтегрувати дані контрагентів безпосередньо до інформаційних систем вашої компанії (CRM, 1С, SAP, АБС та інше).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини