Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент пропонує залишити всього 300 нардепів

Реклама

В. Зеленський пропонує зменшити кількість нардепів до 300 і закріпити в Конституції пропорційну виборчу систему.

Відповідний законопроект № 1017 "Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)", визначений як невідкладний, зареєстровано 29 серпня.

Законопроектом запропоновано:

- зменшити склад народних депутатів України до 300;

- вилучити із тексту статті 76 Конституції принципи загального, рівного і прямого виборчого права, що здійснюється шляхом таємного голосування, оскільки має місце дублювання статті 71 Основного Закону;

- запровадити такий виборчий ценз, як володіння державною мовою;

- змінити виборчу систему та закріпити пропорційну виборчу систему на парламентських виборах.

Отже, народним депутатом України може бути громадянин України, який на день виборів досяг двадцяти одного року, має право голосу, постійно проживає в Україні не менше останніх п'яти років і володіє державною мовою.

Зауважено, що після набрання чинності цим Законом Верховна Рада, обрана до набрання ним чинності, продовжує виконувати свої повноваження до наступних виборів народних депутатів України.

Щодо цього законопроекту Комітет з питань правової політики прийняв рішення рекомендувати Парламенту включити його до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направити до КСУ для одержання висновку щодо його відповідності вимогам Конституції.

Як вже писала ЮРЛІГА, Президент пропонує скасувати адвокатську монополію, реорганізувати органи суддівського самоврядування,  реформувати прокуратуру , змінити правила передачі справи на розгляд Великої Палати. Також до ВАС таки потрапить менше справ: Президент наполягає.

Нагадаємо, зручно стежити за проходженням законопроектів у Парламенті можна в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини