Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінилися правила зняття готівки

Реклама

Сьогодні, 3 червня, набула чинності постанова НБУ від 18 квітня 2019 № 62. Документ вносить зміни в Інструкцію про ведення касових операцій банками в Україні, положення яких спрямовані на посилення контролю за готівковими розрахунками.

Відтепер банк спочатку вивчатиме клієнта шляхом аналізу певних критеріїв, а потім вже вживатиме відповідні заходи нагляду.

Відповідно до нового пункту 111-1, банк повинен забезпечити отримання від клієнта підтверджувальних документів, на підставі яких здійснюються готівкові розрахунки. Такими документами можуть бути:

- закупівельний акт;

- закупівельна відомість;

- податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку;

- кредитний договір;

- договір поставки;

- договір транспортування;

- договір зберігання;

- інші звітні документи.

Також НБУ унормував застосування електронного підпису та електронної печатки у банківській системі України під час здійснення касових операцій відповідно до Закону "Про електронні довірчі послуги".

Посилення нагляду за здійсненням готівкових розрахунків та веденням банками касових операцій пов'язане з виявленням НБУ за результатами нагляду у сфері фінансового моніторингу численних фактів проведення фінансовими установами ризикових (схемних) операцій з використанням готівкових коштів.

Такі зміни відповідають вимогам законодавства України щодо запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Будьте в курсі набуття чинності нормативними актами за допомогою модулю «Календар юриста» ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Як вже писала ЮРЛІГА, з червня посилиться контроль за готівковими розрахунками.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини