Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/news/186391_zelenskiy-raspustil-parlament-i-naznachil-vybory-na-21-iyulya-prinyat-ukaz

1. Президент розпустив Парламент і призначив позачергові вибори: Указ оскаржено, ЦВК не встигає підготуватись

21 травня Володимир Зеленський підписав Указ № 303/2019 про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів на 21 липня 2019 року. ЦВК повідомила, що виборчий процес почався 24 травня і триватиме лише 58 днів, тому комісія може не встигнути виготовити виборчі бюлетені. Депутати вважають Указ неконституційним і хочуть, щоб його відповідність Конституції перевірив КСУ. Разом з тим Указ вже оскаржено до Верховного Суду. За ходом справи № 9901/275/19 можна стежити у Verdictum.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186397_dbr-mozhe-provoditi-operativno-rozshukovu-dyalnst--nabrav-chinnost-zakon

2. Урегульовано питання проведення оперативно-розшукової діяльності ДБР

22 травня набрав чинності Закон № 2720-VІІІ щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань. Законом введено посаду оперативного працівника, що розблоковує створення оперативних підрозділів ДБР. Також уточнено перелік підрозділів, які можуть здійснювати оперативно-розшукову діяльність. При відкритті оперативно-розшукової справи виноситься постанова, яка затверджується директором ДБР або його уповноваженим заступником.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186374_opublkovano-zakon-shchodo-konkurentnikh-umov-virobnitstva-elektroenerg-z-alternativnikh-dzherel

3. Набув чинності Закон про зміни в зеленій електроенергетиці

22 травня набув чинності Закон № 2712-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії", який запроваджує надання державної підтримки суб'єктам господарювання у сфері відновлювальної енергетики виключно через аукціони з розподілу квоти. Вперше річна квота підтримки встановлюється на 2020 рік. Кабмін має не пізніше 31 грудня 2019 року забезпечити проведення пілотного аукціону з розподілу квоти підтримки, розмір якої визначається рішенням про його проведення.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186382_rozmitniti-vroblyakhi-mozhna-do-22-serpnya

4. Відкладено запровадження штрафів за порушення правил ввезення авто з іноземною реєстрацією

22 травня набув чинності Закон № 8371-VIII, яким внесено зміни до ПК у частині регулювання пільгового періоду для ввезення авто з єврономерами. Відтерміновано набуття чинності пунктами 7 і 8 розділу І та підпункту 1 пункту 2 розділу II Прикінцевих положень Закону № 2612-VIII «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України». Перенесено запровадження штрафів за перевищення терміну перебування в Україні ТЗ з іноземною реєстрацією. Таким чином, строк розмитнення авто становить 270 днів замість 180. Тобто власники ТЗ повинні розмитнити автомобіль до 22 серпня.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186352_karatimut-navt-za-neznachnu-virubku-lsv

5.  Знижено рівень збитків, за які настає кримінальна відповідальність за вирубку лісу та вивезення лісоматеріалів

19 травня набув чинності  Закон № 2708-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів», яким вдвічі посилено адміністративну відповідальність за незаконну вирубку, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка, знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень, знищення або пошкодження підросту в лісах. Також зменшено суму шкоди, за спричинення якої настає кримінальна відповідальність.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186292_dlya-vdkrittya-vikonavchogo-provadzhennya-ne-potrbno-platiti-avansoviy-vnesok---ksu

6. Скасовано вимогу про сплату авансового внеску для відкриття виконавчого провадження в ДВС

Другим Рішенням КСУ № 2-р(II)/2019  за конституційною скаргою скасовано положення частини другої статті 26 Закону «Про виконавче провадження» щодо підтвердження сплати для відкриття виконавчого провадження авансового внеску в розмірі 2 % суми, що підлягає стягненню. КСУ вказав на недопустимість покладання на особу фінансового тягаря щодо забезпечення функціонування впровадженої державою системи виконання судових рішень шляхом обов'язкової сплати авансового внеску як необхідної умови початку примусового виконання цього рішення органом ДВС. Як пояснюють експерти,  законодавство не передбачало звільнення від сплати авансового внеску стягувачів за рішеннями, де боржниками є держава, державний орган або суб'єкт владних повноважень.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186434_onovleno-pravila-ukranskogo-pravopisu

7. Оновлено правила українського правопису

Постановою Кабміну від 22 травня затверджено нову редакцію Українського правопису, розроблену Українською національною комісією з питань правопису . Н/п акт поки що не оприлюднено, тож остаточний текст правил невідомий. Ознайомитись з новими правилами українського правопису можна буде в модулі "Законодавство" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН". Наразі ж відомо, що проект правопису передбачає  запровадження фемінітивів (тобто про жінку слід писати адвокатка, нотауріска, науковиця, редакторка тощо). Загалом уточнено й доповнено окремі правописні норми, зокрема повернуто деякі особливості правопису 1928 року.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186456_kabmn-zaproponuvav-vregulyuvati-obg-pasportv-u-form-knizhechki

8. Кабмін запропонував врегулювати обіг паспортів у формі книжечки

У ВР зареєстровано законопроект № 10311, яким передбачено, що паспорт громадянина України у формі книжечки є чинним до закінчення строку його дії. Встановлюється, що паспорт-книжечка діятиме: для осіб віком від 16 до 25 років - до 25-річного віку; від 25 до 45 років - до 45-річного віку за умови вклеєння нового фото на 25 років, або фото вклеєно під час оформлення паспорта; для осіб віком від 45 років - безстроково за умови вклеєння фото. До паспорта запропоновано вносити відомості про групу крові і резус-фактор, згоду або незгоду на посмертне донорство анатомічних матеріалів (сьома, восьма і дев'ята сторінки); а також відомості про реєстрацію місця проживання особи (одинадцята - шістнадцята сторінки) та інші відомості, передбачені законодавством.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186453_vs-virshit-chi-ma-samozaynyata-osoba-yaka--fop-splachuvati-sv-zrazkova-sprava

9. ВС розгляне зразкову справу щодо справляння податків з самозайнятої особи, яка одночасно зареєстрована ФОП

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду відкрив провадження у зразковій справі № 520/3939/19 щодо сплати єдиного соціального внеску самозайнятою особою, яка одночасно зареєстрована як ФОП. Зразкове рішення стосуватиметься всіх самозайнятих осіб, яка є платником єдиного внеску, у межах провадження незалежної професійної діяльності (наукової, літературної, артистичної, художньої, освітньої, викладацької, медичної практики, адвокатської, нотаріальної практик, релігійної (місіонерської) діяльності). Розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження призначено на 10 червня.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186438_viborchiy-protses-vibori-za-ze

10. Зеленський пропонує скасувати мажоритарну систему і знизити прохідний бар'єр на виборах

Президент перед позачерговим засіданням ВР зареєстрував як невідкладні  законопроекти № 10317 щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу та № 10319 щодо зміни виборчої системи для виборів народних депутатів України. Законопроект № 10319 передбачає відмову від застосування мажоритарної і впровадження в Україні пропорційної виборчої системи, а також зниження прохідного бар'єру для партій з 5 % до 3 %. Зеленський запропонував проводити зазначені вибори за однією з виборчих систем, які застосовувались на виборах в Україні раніше, - це пропорційна виборча система із закритими партійними списками.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини