Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За стягнення середнього заробітку потрібно платити судовий збір - Велика Палата

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/154830_lgoty-na-moment-podachi-iska-ne-rasprostranyayutsya-na-podachu-kassatsionnoy-zhaloby

Велика Палата Верховного Суду підтвердила висновок Верховного Суду України щодо сплати судового збору за пред'явлення вимоги про стягнення з роботодавця середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, викладений при розгляді справи № 6-1121цс16.

У постанові від 30 січня у справі   № 910/4518/16 викладено наступний висновок про застосування норм права:

За змістом приписів статей 94116117 Кодексу законів про працю України та статей 12 Закону № 108/95-ВР "Про оплату праці" середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за своєю правовою природою є спеціальним видом відповідальності роботодавця, спрямованим на захист прав звільнених працівників щодо отримання ними в передбачений законом строк винагороди за виконану роботу (усіх виплат, на отримання яких працівники мають право згідно з умовами трудового договору і відповідно до державних гарантій), який нараховується у розмірі середнього заробітку та не входить до структури заробітної плати.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183056_sudoviy-zbr-pdvishcheno-stavki-2019

Пільга щодо сплати судового збору, передбачена пунктом 1 частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір", згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні під час розгляду таких справ в усіх судових інстанціях.

Всі судові рішення доступні у Verdictum. Правові позиції Великої Палати можна відстежувати в модулі "Судова практика" ІПС "ЛІГИ:ЗАКОН".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини