Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ІТ

Набув чинності Закон про електронні довірчі послуги

7 листопада 2018, 11:54
1874
0
Автор:
Реклама

Сьогодні, 7 листопада, набув чинності Закон "Про електронні довірчі послуги", який було прийнято Верховною Радою 5 жовтня та підписано Президентом 6 листопада 2017 року.

Закон полегшує транскордонне використання онлайн-послуг, що створює умови для безпечної електронної ідентифікації та аутентифікації, а також взаємного визнання електронному підпису, електронних документів та послуг.

Документом встановлено, що електронні довірчі послуги надаються, як правило, на договірних засадах. У склад електронних довірчих послуг входять:

- створення, перевірка та підтвердження удосконаленого електронного підпису чи печатки;

- формування, перевірка та підтвердження чинності сертифіката електронного підпису чи печатки;

- формування, перевірка та підтвердження чинності сертифіката автентифікації веб-сайту;

- формування, перевірка та підтвердження електронної позначки часу;

- реєстрована електронна доставка;

- зберігання удосконалених електронних підписів, печаток, електронних позначок часу та сертифікатів, пов'язаних з цими послугами.

Кваліфіковані надавачі електронних довірчих послуг можуть здійснювати діяльність за умови внесення коштів на поточний рахунок із спеціальним режимом використання у банку або страхування цивільно-правової відповідальності для забезпечення відшкодування шкоди, яка може бути нанесена користувачам таких послуг або третім особам.

Розмір внеску на поточному рахунку із спеціальним режимом або страхової суми не може складати менше 1000 мінімальних розмірів заробітної плати.

Юрособи та ФОП, які мають намір надавати електронні довірчі послуги, мають бути внесені до Довірчого списку, який публікується на офіційному сайті центрального засвідчуючого органу. Доступ до нього забезпечується безкоштовно та цілодобово, а інформація є відкритою.

Припиняє свою діяльність кваліфікований надавач у випадку:

- прийняття центральним засвідчувальним органом рішення про виключення його з Довірчого списку;

- прийняття ним рішення про припинення надання кваліфікованих електронних довірчих послуг, що зазначені у Довірчому списку;

- припинення діяльності кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг;

- набрання законної сили рішенням суду про виключення його з Довірчого списку, оголошення його померлим, визнання безвісно відсутнім, недієздатним, обмеження його цивільної дієздатності, визнання його банкрутом.

Нагадаємо, вести Довірчий список буде Мін'юст, а розміщуватися він буде на сайті Центрального засвідчуючого органу. Перевіряти надавачів електронних довірчих послуг буде Держспецзв'язку. Також Кабмін вже зареєстрував у Раді законопроект для узгодження законодавства із Законом про електронні довірчі послуги

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини