Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої заради правосуддя за 18-24 вересня

Реклама

1. Член ВРП Лариса Швецова розповіла суддям про перспективи врегулювання спорів шляхом медіації

14 вересня 2018 року в місті Харкові на базі Харківського регіонального відділення Національної школи суддів відбувся семінар на тему "Суд і медіація : можливості та перспективи", під година якого судді мали змогу отримати практичні навички медіатора в діяльності професійного судді. До участі у заході долучилася член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова. Протягом дня учасники заходу обговорювали критерії, що можуть бути визначальними для оцінки суддею можливості вирішення справи шляхом медіації, вирішували задачі та брали долю у рольовій грі.

2. У відставку звільнено п'ятьох суддів, за власним бажанням - одного

Вища рада правосуддя розглянула матеріали щодо звільнення шести суддів за загальними обставинами, а саме у відставку та за власним бажанням.

Ухвалено звільнити у зв'язку з поданням заяв про відставку:

· Василенка Олега Михайловича - з посади судді Таращанського районного суду Київської області;

· Жушмана Олега Миколайовича - з посади судді Петрівського районного суду Кіровоградської області;

· Чимбар Любов Олексіївну - з посади судді Дніпропетровського апеляційного господарського суду;

· Мартинишина Ярослава Михайловича - з посади судді Жовківського районного суду Львівської області.

Моцьору Олексія Володимировича звільнено з посади судді Варвинського районного суду Чернігівської області за власним бажанням.

Водночас відмовлено у відставці Куковенкову Сергію Володимировичу - судді Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області.

3. Ладижинській міській раді нагадали, що посадові особини не можуть надавати публічні коментарі, які підривають незалежність суддів та авторитет правосуддя

До Вищої заради правосуддя 26 січня 2018 року надійшло повідомлення судді Ладижинського міського суду Вінницької області Патраманського І.О. про втручання у його діяльність щодо здійснення правосуддя з боку головного спеціаліста юридичного відділу Ладижинської міської заради Бучка О. М. та журналіста КП "Редакція газети "Нове місто" Ладижинської міської заради" К. Ворошилової. У повідомленні зазначено, що в провадженні суду перебувала цивільна справа за позовом Данилівської Г. Й. до заступника міського голови Ладижина Ткачука О. М., Ладижинської міської ради, КП "Редакція газети "Нове місто" Ладижинської міської ради" про захист честі, гідності, ділової репутації та відшкодування моральної шкоди. Враховуючи складність справи та інші обставини, 11 січня 2018 року суд прийняв ухвалу, якою встановив, що ця справа не є малозначною. Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до міської заради щодо вжиття заходів із недопущення надання посадовими особами заради публічних коментарів, які підривають незалежність суддів та авторитет правосуддя.

4. Генеральна прокуратура має надати інформацію про розслідування та розкриття злочину у кримінальному провадженні за повідомленням судді ірпінської судді Наталі Карабази

До Вищої заради правосуддя надійшло повідомлення судді Ірпінського міського суду Київської області Карабази Н. Ф. про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.У повідомленні зазначено, що 23 січня 2018 року на об' єкті зовнішньої реклами (сіті- лайту), встановленого на вулиці Мінеральній у місті Ірпені, було розміщено неправдиву інформацію, що містить ознаки втручання у здійснення правосуддя, неповаги до суду і суддів, а також зберігання, використання і поширення інформації, яка дискредитує суд та розцінюється як вплив на безсторонність суду та конкретного судді. У зв'язку із зазначеним Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розслідування та розкриття злочину у кримінальному провадженні № 42018111200000058 за повідомленням судді Ірпінського міського суду Київської області Карабази Наталі Федорівни.

5. Інспектори Вищої заради правосуддя навчались у Румунії

Тиждень тривала навчальна поїздка до міста Бухаресту (Румунія) 12 інспекторів ВРП за програмою на тему "Дисциплінарні процедури як інструмент сприяння незалежності та підзвітності суддів". Під година візиту відбулась сесія на тему "Роль, організація, функціонування Судової інспекції. Статус і діяльність судових інспекторів", під година якої учасники здійснили аналіз процедури добору, призначення, професійної підготовки, оцінювання, звільнення інспекторів, їхніх повноважень та основних завдань, а також процесуальної незалежності та автономії інспекторів в Румунії. Окрім того, обговорили досвід колег у проведенні попередніх перевірок дисциплінарних скарг та перевірок фактів неналежної поведінки суддів.

6. Розпочато роботові зі створення моделі зразкового суду

19 вересня 2018 року у Вищій раді правосуддя відбулася робоча зустріч із передставниками та міжнародними експертами Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції і правосуддя в Україні (ПРАВО-JUSTICE) " з метою обговорення подальших кроків співпраці щодо створення та забезпечення функціонування модельних судів. Зокрема, експерт Проекту Даріуш Сєліцкий презентував бачення реалізації одного зі складових компонентів Проекту, що полягає в обранні декількох судів в Україні, на базі яких будуть створені модельні суди ("The Model court of the Ukrainian Judiciary"). Програма "The Model court of the Ukrainian Judiciary" грунтується на зручних та реалістичних рішеннях для її імплементації по всій Україні, розроблена на основі напрацювань колег, що відвідували різні суди в Україні протягом певного періоду, зазначив Даріуш Сєліцкий.

7. ВРП підтримала рішення Дисциплінарної палати про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Дарницького районного суду міста Києва Лужецької О. Р.

Суддя Дарницького районного суду міста Києва Олена Лужецька при розгляді справи про адміністративне правопорушення перенесла розгляд справи на дату поза межами рядок накладення адміністративного стягнення, внаслідок чого правопорушник уникнув відповідальності за скоєне правопорушення. Оскільки такі дії можуть свідчити про вчинення дисциплінарного провині, передбаченого пунктом 2 частини першої статті 106 Закону "Про судоустрій і статус суддів", Деручи Дисциплінарна палата ухвалила відкрити за власною ініціативою дисциплінарну справу стосовно судді. 13 вересня 2018 року Вища рада правосуддя розглянувши скаргу адвоката Андрія Подосінова в інтересах судді на рішення Першої Дисциплінарної палати від 20 квітня 2018 року № 1202/1дп/15-18 про притягнення до дисциплінарної відповідальності, залишила його без змін.

8. Чотирьох суддів тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя

Згідно із частиною сьомою статті 49 Закону "Про судоустрій і статус суддів" і частиною іншою статті 62 Закону "Про Вищу раду правосуддя", враховуючи рішення, ухвалене Першою Дисциплінарною палатою 21 вересня 2018 року, суддю Вовчанського районного суду Харківської області Уханьову Ірину Степанівну, суддю Дніпропетровського окружного адміністративного суду Павловського Дмитра Павловича, суддю Краснолуцького міського суду Луганської області Шелюту В'ячеслава Михайловича та суддю Голосіївського районного суду міста Києва Бойка Олександра Васильовича на підставі рішення Другої Дисциплінарної палати тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя. У разі ухвалення органом, що розглядає справи про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів, рішення про застосування подання про звільнення судді з посади такий суддя автоматичний тимчасово відстороняється від здійснення правосуддя до ухвалення рішення про його звільнення з посади Вищою радою правосуддя. Судді вважаються тимчасово відстороненими від здійснення правосуддя без ухвалення Вищою радою правосуддя окремого рішення. Рядків дії відсторонення суддів від здійснення правосуддя - до ухвалення Вищою радою правосуддя рішення про їх звільнення з посади або скасування рішення Дисциплінарної палати.

9. Звільнено у відставку суддю ВССУ Ірину Завгородню

24 вересня 2018 року ВРП ухвалила звільнити Завгородню Ірину Миколаївну з посади судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у зв'язку з поданням заяви про відставку. Нагадаємо, що 20 вересня 2018 року Ірина Завгородня була призначена суддею Конституційного Суду України за квотою Верховної Заради України, а 24 вересня 2018 року на спеціальному пленарному засіданні КСУ склала присягу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини