Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Права вірян не переважають над свободою висловлювань - ЄСПЛ

Реклама

Європейський суд з прав людини констатував порушення Литвою статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у справі про використання у рекламній компанії одягу релігійних символів - імен Марії та Ісуса.

У рекламній кампанії 2012 року були використані фотографії чоловіків і жінок з ореолами, а також написи: «Jesus, what trousers!», «Dear Mary, what a dress!» і «Jesus [and] Mary, what are you wearing!».

ЄСПЛ дійшов висновку, що наклавши штраф на фірму за «образу релігійних символів», національні органи вийшли за надані ним досить широкі межі розсуду в справах з комерційної реклами. У відповідь на аргумент уряду про те, що реклама образила більшість населення Литви, що сповідує християнство, Суд зазначив, що навіть якщо припустити, що більшість населення Литви дійсно вважає рекламу образливою, з основними цінностями Конвенції несумісно, якщо здійснення конвенційних прав меншістю залежало б від їх прийняття більшістю. Якби це було так, права меншин, зокрема, свобода слова, ставали б чисто теоретичними, а не практичними і ефективними, як того вимагає Конвенція.

Крім того, влада не сприйняла аргумент компанії про те, що фрази використовувалися в якості комічних емоційних вигуків, поширених в усній литовській мові, а не як прямі релігійні відсилання. Державний орган із захисту прав споживачів, який вважає, що реклама «сприяла створенню способу життя, який несумісний з принципами релігійної людини», не пояснив, ні що таке спосіб життя і як рекламні оголошення його просувають, ні чому спосіб життя, який «несумісний з принципами релігійної людини», обов'язково порушує суспільну мораль. Суд також критикував той факт, що єдина релігійна група, з якою проводилися консультації в ході внутрішніх розглядів, була Римсько-католицька церква, і це, схоже, не відображає принципів, встановлених внутрішнім Конституційним судом та Комітетом ООН з прав людини.

Таким чином, мало місце порушення статті 10 (свобода вираження поглядів), оскільки національна влада не змогла забезпечити справедливий баланс між захистом суспільної моралі і правами релігійних людей, з одного боку, і правом заявника на свободу вираження, з іншого боку.

Рішення у справі SEKMADIENIS LTD. v. LITHUANIA було винесено 30 січня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини