Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Art of M&A : секрети успішних угод

28 листопада 2017, 14:29
1711
0
Автор:
Реклама

23 листопада 2017 року в київському готелі Hilton пройшла міжнародна конференція "Мистецтво успішних M&A угод в Україні", організована МЮФ Baker McKenzie і інвестиційним банком Dragon Capital. Конференція складалася з чотирьох модерируемых панелей, де юристи, инвестбанкиры і їх клієнти поділилися своїм досвідом укладення успішних M&A трансакцій, обговорили найбільш актуальні питання, з якими стикається як продавець, так і покупець при укладенні угод, а також процес інтеграції об'єкту купівлі.

Брайан Бесткеруючий директор, керівник департаменту інвестиційно-банківських послуг Dragon Capital, відмітив, що Україна зараз - це унікальне місце. Не дивлячись на те, що політична ситуація стабілізувалася, ціни на активи все ще залишаються низькими. Це примушує інвесторів активізуватися. У свою чергу, В'ячеслав Якимчукпартнер практики M&A Baker McKenzie, сказав: "Baker McKenzie супроводжує M&A трансакції в Україні вже більше 25 років. За цей час нам вдавалося успішно завершувати угоди як в періоди розквіту економіки, так і кризи. Приймаючи в уваги відновлення активності на ринку, ми вирішили організувати сьогоднішню конференцію і поділитися своїм досвідом і знаннями укладення успішних M&A угод в Україні".

></p></td></tr><tr valign=

Михайло Гранчак, Костянтин Магалецкий В'ячеслав Якимчук

Під час першої панельної дискусії, радими з укладення угод на кращих для продавця умовах поділилися В'ячеслав Якимчук, Брайан Бест, Михайло Гранчак (керуючий директор, департамент інвестиційно-банківських послуг Dragon Capital) і Костянтин Магалецкий (партнер Horizon Capital). Усі експерти акцентували особливу увагу на важливості грунтовного планування трансакції. Наприклад, М. Гранчак відніс до трьох найважливіших чинників успішності угоди : планування, уміння дивитися на об'єкт продажу очима інвестора і здатність адекватно себе оцінити. В. Якимчук, у свою чергу, відмітив, що продавець повинен мислити, як його покупець. Також, експерт навів приклад з власної практики, як завдяки тому, що компанія почала підготовку до продажу (заздалегідь зробила комплексний дью дилидженс і провела передпродажну реструктуризацію), угода була успішно завершена під час сильної економічної кризи в Україні 2008-2009 років. К. Магалецкий порадив гостям конференції довірити планування угоди професіоналам.

></p></td></tr><tr valign=

В'ячеслав Якимчук, Костянтин Магалецкий, Брайан Бест

Друга панельна дискусія, модератором якої виступив В'ячеслав Якимчукрозкривала тему укладення оборудки на кращих для покупця умовах. Роберт Грей (старший юрист Лондонського офісу Baker McKenzie), Юрій Астахов (директор департаменту інвестиційно-банківських послуг Dragon Capital), Антон Кернасовский (директор по інвестиціях TAS Group), Мар'яна Ярмоленко (старший корпоративний радник ADM International Sarl) обговорили типові пастки для покупців, розробку стратегії, оцінку об'єктів, що придбавалися, і аналіз синергій. Особливу увагу експерти приділили питанню подолання різниці між очікуваннями в ціні продавця і покупця. Ю. Астахов розповів, що, окрім різниці в ціні, часто виникає різниця і в менталітеті між продавцем і покупцем і привів приклад, як в його практиці різний менталітет покупця і продавця поставив угоду під загрозу зриву.

></p></td></tr><tr valign=

Мар'яна Ярмоленко, Юрій Астахов, Роберт Грей, Антон Кернасовский

Секретами успішних трансакцій на третій панельній дискусії поділилися Брайан Бест, Михайло Гранчак, Ольга Демьянюк (радник практики M&A Baker McKenzie), Марк Ивашко (Allseeds, колишній старший партнер по Інвестиціях Horizon Capital). М. Гранчак відмітив, що після проведеного дью дилидженс вартість компанії зменшується завжди, питання - на скільки. У свою чергу О. Демьянюк розповіла, що якість юридичного аудиту залежить від якості інформації, яку продавці надають для перевірки. Б. Бест розповів, що в його практиці були випадки коли не дивлячись на те, що істотних ризиків виявлено не було, угода не відбувся із-за нездатності радників самим коректно оцінити риски і надати допомогу своєму клієнтові в їх правильній оцінці. О. Демьянюк також поділилася радами, як інвестор може захистити себе від ризиків, виявлених як під час проведення аудиту, так і після завершення угоди.

></p></td></tr><tr valign=

Михайло Гранчак, Ольга Демьянюк, Марк Ивашко, Брайан Бест

Четверта панельна дискусія була присвячена інтеграції об'єкту придбання після завершення трансакції. В'ячеслав Якимчук, Ольга Демьянюк, Євгеній Заика (генеральний директор "Фарма Старт") і Алекс Мунтян (керівний партнер 4i Capital Partners) обговорили, як повинна проходити успішна інтеграція. Із слів В. Якимчука, успіх трансакції дуже сильно залежить від того, чи вдасться покупцеві досягти тих цілей і синергій, які планувалися у момент ухвалення рішення про придбання. Е. Заїка, що нещодавно закінчив процес інтеграції компанії Фарма Старт в міжнародну фармацевтичну групу компаній Асино, відмітив, що планування інтеграції має бути частиною процесу M&A і його варто починати під час стратегічного планування купівлі. У міру просування трансакції до завершення, команда, яка займається переговорами з придбання об'єкту, повинна передати планування процесу інтеграції спеціальній інтеграційній команді. Потім, після закриття, ця команда складає детальний план інтеграції. О. Демьянюк порадила використовувати результати дью дилидженса для успішної інтеграції і провести інтеграційний дью дилидженс після завершення. Також вона говорила про впровадження кращих комплаенс політик і практик після закриття угоди.

></p></td></tr><tr valign=

Ольга Демьянюк, Євгеній Заика

Резюмуючи, для того, щоб істотно підвищити успіх M&A угоди, необхідно: грунтовне планування трансакції, правильна структуризація, якісний дью дилидженс і правильне використання його результатів, створення конкуренції і суперництва в процесі продажу, планування інтеграції. Дуже важливо при цьому, щоб процес угоди супроводжували професіонали, які є експертами у своїх сферах.

Обговорювані на конференції теми будуть покладені в основу аналітичної публікації "Мистецтво успішних M&A угод в Україні".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини