Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нарахування штрафу припиняється через півроку, тільки якщо розмір і терміни санкцій не визначені в договорі

28 квітня 2015, 13:01
4983
3
Автор:
Реклама

На засіданні Судової палати у господарських справах Верховного Суду України 15 квітня 2015 року було розглянуто справу № 3-53гс15 про стягнення пені і 3% річних.

Була сформульована наступна правова позиція. Роз'яснено, що відповідно до частин 1, 3 ст. 549 ГК і частини 1 ст. 230 ХК неустойкою (штрафними санкціями) визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських стосунків зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

За змістом частин 4 і 6 ст. 231 ХК у разі, якщо розмір штрафних санкцій законом не визначений, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлений договором в процентному відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або в певній грошовій сумі, або в процентному відношенні до суми зобов'язання незалежно від міри його виконання, або в кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг). Штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою НБУ, за весь час користування чужими засобами, якщо інший розмір відсотків не передбачений законом або договором.

Частиною 6 ст. 232 ХК визначене, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлене договором або законом, припиняється через 6 місяців з дня, коли зобов'язання має бути виконане.

Таким чином, законодавець передбачив право сторін визначати в договорі розмір санкцій і терміни їх нарахування за прострочення виконання зобов'язання. У разі відсутності таких умов в договорі нарахування штрафних санкцій припиняється через 6 місяців з дня, коли зобов'язання має бути виконане відповідно до частини 6 ст. 232 ХК.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини