Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений Закон про правовий статус борців за незалежність України в ХХ столітті

9 квітня 2015, 14:14
2357
6
Реклама

9 квітня Верховна Рада ухвалила Закон "Про правовий статус і вшановування пам'яті борців за незалежність України в ХХ столітті" (законопроект Ю. Шухевича № 2538-1).

Признаються борцями за незалежність України в XX столітті обличчя, які брали участь в усіх формах політичною, озброєною і іншої колективної і індивідуальної боротьби за незалежність України в XX столітті у складі органів влади, організацій, структур і формувань, які вказані в статті 1 Закону.

Зокрема, це органи влади УНР, ЗУНР, Української Держави (Гетьманату), Восточно-лемковской і Гуцулською Республік, Карпатської України (Підкарпатській Русі); а також їх військові формування і частини - Українські Січові Стрільці, армія УНР, Галицька армія, Карпатська Січ; повстанські, партизанські загони, які діяли на території України в 1917-1930 роках з метою боротьби за незалежність України; УВО; ОУН; УПА; "Поліська Січ"; Український союз Хельсінкі; Народний Рух України і так далі, а також інші організації, структури або формування, які існували впродовж XX століття (до 24 серпня 1991 року), і метою діяльності яких було отримання (відновлення) або захист незалежності України. Перелік таких організацій затверджується Кабінетом Міністрів.

Державою визнається той факт, що борці за незалежність України в ХХ столітті зіграли головну роль у відновленні української державності, яка проголошена Актом 24 серпня 1991 року, і така боротьба вважається правомірною.

Борцям за незалежність України в ХХ столітті і членам їх сімей надаватимуться соціальні гарантії, пільги чи інші виплати.

Також будуть визнані державні і військові нагороди (відзнаки) і військові східці борців за незалежність України в ХХ столітті, які були надані учасникам цієї боротьби органами влади, організаціями, структурами або формуваннями, вказані в статті 1 Закону.

Держава забезпечить усебічне вивчення історії про боротьбу за незалежність України в ХХ століття. Будуть вдосконалені підручники і програми, створені нові меморіальні комплекси, відновлені пам'ятники, імена борців використовуватимуться в назвах об'єктів топонімії населених пунктів, планується виготовлення відповідною друкарською, кіно- і відеопродукції і тому подібне

Крім того, Законом встановлюється відповідальність згідно з чинним законодавством України для громадян України, іноземців, а також осіб без громадянства, які публічно проявляють зневажливе відношення до осіб, вказаних в статті 1 Закону, і перешкоджаючі реалізації їх прав.

Публічне заперечення факту правомірності боротьби за незалежність України в ХХ столітті визнається наругою над пам'яттю борців за незалежність України в XX столітті, приниженням гідності Українського народу і є протиправним.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини