Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

26 грудня 2014, 12:12
2820
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій тижня, що йде, враховуючи результати роботи держорганів, вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. Ухвалений Закон про податковий компроміс


Верховна Рада 25 грудня ухвалила Закон про застосування податкового компромісу (законопроект № 1071-д). Зміни внесені в НК, КоАП, УК, КПК, КАС. Перехідні положення Податкового кодексу доповнені новим підрозділом 92, яким передбачено:
- представлення платниками податків по добровільному рішенню уточнених розрахунків податкових зобов'язань по податку на прибуток підприємств і ПДВ за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року;
- сплату 5% від суми задекларованих або визначених в податковому повідомленні-рішенні податкових зобов'язань (95% вважатимуться погашеними);
- чітку процедуру (заявительный принцип) досягнення податкового компромісу, поширення процедури на випадки перевірки.

2. Податкова реформа схвалена в першому читанні


ВР 25 грудня ухвалила за основу законопроект № 1578 про податкову реформу, яким передбачається скорочення кількості податків і зборів з 22 до 9. Також пропонується посилити НДФЛ - впроваджується разове ("нульове") декларування. Новими податковими ініціативами пропонується змінити умови перебування на спрощеній системі оподаткування, міняються категорії платників єдиного податку. До 1 квітня 2015 року встановлюється перехідний період в електронному адмініструванні ПДВ. Детальніше про проект: Податкова реформа: які зміни заплановані?

3. ВР має намір ввести додатковий імпортний збір

25 грудня народні депутати прийняли за основу законопроект № 1562яким передбачається ввести тимчасово (на 12 місяців), починаючи з 1 січня 2015 року, додатковий імпортний збір як особливий вид мита. Такий збір передбачається стягувати з товарів, які ввозяться на митну територію України в митному режимі імпорту, незалежно від країни їх походження, по ставках 5 - 10 %. При цьому збір не стягуватиметься при ввезенні життєво необхідних товарів (наприклад, газ, вугілля, нафта, гуманітарна допомога).

4. Умови ведення бізнесу спростяться

Верховна Рада 25 грудня прийняла за основу законопроект № 1580 про внесення змін відносно спрощення умов ведення бізнесу. Метою законопроекту є дерегуляция госпдіяльності, що дасть можливість Україні підвищити позицію в рейтингу Doing Business, привести законодавство в окремих сферах у відповідність із законодавством ЄС. Пропонується ліквідація дозвільних центрів як окремій складовій центрів надання админуслуг, відміна необхідності отримання багатьох дозвільних документів, скорочення термінів надання админуслуг у сфері держреєстрації юрособ і ФОП, і багато інших змін. Дерегуляция запланована у сфері сільського господарства, регулювання містобудівної діяльності, ЖКГ та ін.

5. Набув чинності порядок надання митницею статусу уповноваженого експортера

З 23 грудня діє затверджений Мінфіном Порядок надання і анулювання митницею статусу уповноваженого (схваленого) експортера. Процедура визначена відповідно до положень міжнародних угод і договорів. Для отримання статусу уповноваженого експортера підприємство-експортер подає в митницю по місцю своєї держреєстрації заяву, копії зовнішньоекономічного контракту і документів про преференційний походження товару з України. Детальніше про Порядок: Як отримати від митниці статус уповноваженого експортера?

6. Настають зміни в законодавство про трансфертне ціноутворення

У першому читанні 25 грудня ухвалений урядовий законопроект № 1264-1яким пропонується удосконалити діючу систему держрегулювання трансфертного ціноутворення, усунути протиріччя між нормами, які негативно впливають на забезпечення реалізації податкової політики. Проектом уточнюється перелік контрольованих операцій; відміняється пріоритет офіційно визнаних джерел інформації; вдосконалено поняття "Пов'язані особи"; уніфікується і упрощяется звітність. Також заплановано ввести штрафні санкції за неувімкнення контрольованої операції в звіт; відмінити преференції для окремого переліку товарів згідно кодів УКТЗЕД і ін.

7. Працедавцям придумали нові штрафи

Верховна Рада 25 грудня прийняла за основу законопроект № 1573 про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування і легалізації фонду оплати праці. Передбачено з 1 січня 2015 року створити об'єднаний Фонд соцстрахування. Пропонується ввести штрафи для посадовців - за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудових стосунків, незаконне звільнення за особистими мотивами, виплату зарплати без нарахування і сплати єдиного внеску і податків, порушення термінів виплати зарплати, виплату не в повному об'ємі, недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці і тому подібне. Проектом також пропонується збільшити розміри штрафів за порушення порядку нарахування і звітності по ЕСВ.

8. Затверджений порядок електронного декларування у будівництві

26 грудня набув чинності наказ Минрегиона № 325яким затверджений Порядок функціонування електронної системи здійснення декларативних процедур у будівництві. Нова система надає воможность подати в Госархстройинспекцию повідомлення/декларації про початок виконання підготовчих робіт і про початок будівельних робіт. Такі документи можна надавати тільки за наявності електронного цифрового підпису. Реєструватися і оброблятися документи будуть в день вступу, а про результати декларанта уведомлят по електронній пошті.

9. Мининфраструктуры либерализирует правила міжнародних автоперевезень

Міністерство інфраструктури відмовилося від створення резерву дозволів ЕКМТ і разових дозволів на міжнародні автомобільні перевезення на 2015 рік. Крім того, заплановані переговори з представниками іноземних держав відносно повної відмови від встановлення обмежень (квот) на перевезення і використання дозволів. А за пропозицією АсМАП України електронну систему організації міжнародних автомобільних перевезень заплановано доповнити функцією відстежування динаміки по видачі дозволів кожної з країн. Також пропрацює можливість оnline- бронювання перевізниками дозволів.

10. Як відобразити результати спільної діяльності в декларації по податку на прибуток?

ГФС в листі № 6455/6/99-99-19-02-02-15 нагадала, що результати спільної діяльності оподатковуються на прибуток по ставці, встановленій п. 151.1 ст. 151 Податкового кодексу (зараз основна ставка податку складає 18 %)при виплаті частини прибутку учасниками до/або під час такої виплати. Загальна сума нарахованого від спільної діяльності податку на нерозподілений прибуток між учасниками сплачується за підсумками звітного періоду і відбивається в рядку 10 Декларації. Щомісячний авансовий внесок по податку на прибуток договору про спільну діяльність розраховується як загальна сума нарахованого до сплати податку на прибуток за звітний рік, діленого на 12 місяців, і відбивається в рядку 18 Декларацій. Сплата щомісячного авансового внеску по податку на прибуток робиться не пізніше за 30-е число звітного місяця.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини