Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про підстави недійсності договору купівлі-продажу цінних паперів

12 грудня 2014, 17:07
1472
0
Автор:
Реклама

На засіданні Судової палати у господарських справах Верховного Суду України 2 грудня 2014 року було розглянуто справу № 3-183гс14 про визнання недійсними договори про блокування і договори купівлі-продажу цінних паперів.

ВСУ роз'яснив, що відповідно до ст. 48 Цивільного кодексу Української РСР (діючого на момент виникнення спірних правовідносин, далі - ГК УРСР) недійсною є угода, яка не відповідає вимогам закону. Виходячи із ст. ст. 1, 4 Закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", ст.ст. 8, 26 Закону "Про цінні папери і фондову біржу" (у редакції, діючій на момент виникнення спірних правовідносин) необхідність отримання відповідного дозволу (ліцензії) для здійснення діяльності по зверненню цінних паперів, у тому числі їх купівлі-продажу, пов'язана із здійсненням саме професійної діяльності на ринку цінних паперів, яка є винятковим або переважним видом діяльності юр- і фізосіб. У даній справі договір купівлі-продажу цінних паперів був ув'язнений між компаніями-продавцями і компаніями-покупцями, відносно яких не встановлено, що вони здійснювали професійну діяльність на ринку цінних паперів і зобов'язані були отримати відповідну ліцензію. Враховуючи викладене, висновок суду касаційної інстанції про порушення закону при укладенні спірної оборудки, яке полягало в відсутності ліцензій у сторін, є помилковим.

Також роз'яснено, що законодавство не утримує заборони на здійснення угоди декількома представниками від імені сторони, яку вони представляють. У цій справі підписання договору купівлі-продажу цінних паперів ідентифікує особу, що підписала договір, але не дає підстав для виводу, що всупереч положенням преамбули договору торговець цінними паперами діяв в іншому правовому статусі, чим представник покупців. Крім того, за умовами спірного договору сторони припускали одночасне укладення договору про блокування, тобто суперечку про недійсність договору про блокування слід розглядати як такий, який виник у зв'язку з договором купівлі-продажу цінних паперів.

ВСУ відмінив постанову ВХСУ в частині задоволення позову про визнання недійсними з моменту укладення договору купівлі-продажу цінних паперів і договору про блокування, справа в цій частині спрямована на новий касаційний розгляд.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини