Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

18 липня 2014, 13:30
268
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців нормативно-правових актів першого тижня липня, виходячи з набуття чинності документів, враховуючи результати роботи держорганів, а також вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН


1. Замість Держпідприємництва створена Регуляторна служба


Уряд постановою № 252 ліквідовувало Державну службу з питань регуляторної політики і розвитку підприємництва. При цьому повноваження і функції по реалізації державної регуляторної політики, політики у сфері ліцензування, дозвільної системи, нагляду (контролю) у сфері госпдіяльності покладаються на Державну регуляторну службу, а повноваження і функції по розвитку малого і середнього підприємництва - на Мінекономрозвитку. Державна регуляторна служба України створюєтьсяяк вказано в постанові, з метою впровадження системного підходу і налагодження результативної роботи по поліпшенню бізнес-клімату в Україні. Також Кабмін шукає керівника ГРС, термін подачі документів - до 29.07.2014.

2. Підвищена облікова ставка Нацбанку

НБУ підвищив облікову ставку з 9,5% річних до 12,5% річних з 17 липня 2014 року. Таке рішення прийняте на основі аналізу динаміки макроекономічних і монетарних показників в січні - червні 2014 року. Підвищення облікової ставки покликане підвищити привабливість банківських депозитів, а також може позитивно вплинути на кон'юнктуру валютного ринку України. Правління Нацбанку рішуче налагоджене забезпечити виконання пріоритету діяльності НБУ відносно досягнення і підтримки цінової стабільності в середньостроковій перспективі.

3. Використання електронних грошей обмежується

Нацбанк постановою № 378 вніс зміни в Положення про електронні гроші. Встановленощо користувачі мають право використовувати електронні гроші для розрахунків за допомогою електронного пристрою, який поповнюється і перебуває у їх розпорядженні, в сумі до 35 тис. грн. впродовж календарного року. Суб'єкти господарювання мають право отримувати електронні гроші тільки в обмін на безготівкові засоби; пправо використовувати електронні гроші тільки для здійснення оплати товарів. Агентами за розрахунками можуть бути виключно банк і небанківська кредитна організація, що має ліцензію Нацбанку. Випускати електронні гроші уповноважені тільки банки. Банк бере на себе зобов'язання по їх погашенню.

4. Змінені вимоги до найменування юрособ

Міністерство юстиції наказом № 1067/5 внесло зміни у вимоги до написання найменування юридичної особи або його відособленого підрозділу. Встановлено, що власна назва громадського об'єднання може містити слово "асоціація". Крім того, в найменуванні спортивної федерації має бути вказаний вид спорту, розвитку якого вона сприяє; а в найменуванні спортивної федерації інвалідів вказується відповідна вада здоров'я. Юрособи, що не мають статусу оператора державних лотерей або розповсюджувача державної лотереї, не мають права використовувати слово "лотерея". Учбовий заклад повинен мати власну назву, в якій обов'язково вказується його тип і організаційно-правова форма.

5. НБУ відмінив вимогу обов'язкового продажу іноземної валюти

Правління НБУ прийняло постанову від 15 липня № 423згідно з яким втрачає силу вимога з обов'язкового продажу банками іноземної валюти, що поступала фізособам в сумі, що рівній або перевищує еквівалент 150 000 гривен в місяць. Що стосується операцій по обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті на користь юрособ, змінами встановлюється норма про звільнення від обов'язкового продажу надходжень на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів в іноземній валюті, відкритих в уповноважених банках, і надходжень по операціях по розміщенню депозитів банками-нерезидентами на рахунках в уповноважених банках.

6. Отримати ліцензію на експорт/імпорт алкоголю і тютюну тепер простіше

18 липня набув чинності наказ Мінекономрозвитку № 668 про внесення змін до Порядку оформлення і видачі ліцензій на право імпорту, експорту спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Тепер для отримання ліцензії досить надати заяву і копію платіжного доручення про перерахування до місцевого бюджету річної плати за ліцензію.

7. Імпортери білоруських товарів платитимуть спецмито

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення про встановлення фактів дискримінаційних і недружніх дій Республіки Білорусь відносно кондитерських виробів походженням з України і застосуванні адекватних заходів у відповідь. Згідно з цим рішенням застосовується спеціальне мито відносно імпорту в Україну деяких товарів походженням з Білорусі. Це кондитерські вироби, молочна продукція, електричні лампи розжарювання, добрива і холодильники. Спецмито застосовується до 31 грудня 2016 року (включно) у розмірі 55,29% митної вартості товару.

8. Куди поводитися із запитами розпорядникам гуманітарного вантажу ліків і медизделий?

Мінохоронздоров'я роз'яснив порядок оформлення ввезення на митну територію України лікарських засобів і засобів медичного призначення в якості гуманітарного вантажу, які не зареєстровані на території України. Розпорядник гуманітарного вантажу в першу чергу повинен звернутися з відповідним запитом в Минсоцполитики. У разі ввезення на митну територію України лікарських засобів, які не зареєстровані на території України, розпорядникові вантажу треба звернутися із запитом в Мінохоронздоров'я. А у разі ввезення незареєстрованих засобів медичного призначення - в Гослекслужбу. Якщо ж ввозяться ліки, до складу яких входять незареєстровані в Україні наркотичні засоби, психотропні речовини або прекурсори, розпорядникові вантажу варто звернутися із запитом в Держнаркоконтроль.

9. Інвесторів застерігають від вкладень в облігації недобросовісних емітентів

НКЦБФР починає активну роботу по моніторингу і правозастосуванню відносно емітентів корпоративних облігацій, які не надали в Комісію звіти про наслідки погашення облігацій для подальшої відміни реєстрації їх випусків. Фахівці відстежили інформацію відносно випусків облігацій, термін погашення яких збіг в період з 01.01.2013 по 01.07.2014, і реєстрація випуску яких за станом на 01.07.2014 не була скасована НКЦБФР. За результатами моніторингу виявлено 78 емітентів з 137 випускам облігацій, які доки не виконали вимоги законодавства. Перелік недобросовісних компаній повідомлятиметься, щоб застерегти інвесторів від подальшої роботи з такими емітентами.

10. Для товарного біржового ринку готують законодавчі зміни

Мінекономрозвитку розроблений проект Закону "Про товарний біржовий ринок", оскільки Закон "Про товарну біржу" 1991 року не відповідає сучасним вимогам. У Україні хочуть створити сучасну законодавчо-нормативну базу товарного біржового ринку для вдосконалення механізмів організованої торгівлі і створення прозорої системи цінового моніторингу і правових передумов для ринкового механізму ціноутворення і хеджування. Зараз на біржах відсутня система гарантування виконання зобов'язань по біржових договорах, і це послабляє зацікавленість учасників ринку у біржовій торгівлі, стримує нарощування її об'ємів, що не сприяє розвитку сучасних біржових технологій. Отже, вітчизняні товарні біржі мають низьку ліквідність.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини